Σε 600.000 τόνους υπολογίζεται η ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας κάθε χρόνο σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για ιδιαιτέρως τοξικά απόβλητα που εγείρουν θέμα δημόσια υγείας, καθώς διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα με ότι αυτό συνεπάγεται για το νερό και τα αγροτικά προϊόντα, πέραν της απώλειας εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παράγονται από 350.000 έως 650.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων στη χώρα, κυρίως από 20 επιχειρήσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα των ποσοτήτων αυτών, σύμφωνα με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, διατίθεται παράνομα ως καύσιμο στη βιομηχανία ή θάβεται χωρίς καμία ασφάλεια προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην επωμιστούν το κόστος επεξεργασίας και διαχείρισής τους σύμφωνα με το νόμο και να κερδίσουν από την πώληση.
Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος καταγγέλλουν την ύπαρξη κυκλώματος που «ξεπλένει» τοξικά απόβλητα σε καύσιμα βιομηχανίας με τζίρους πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ χιλιάδες τόνοι αποθηκεύονται ανεξέλεγκτα σε κρυφές τοξικές χωματερές.
Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επέβαλε πρόστιμα 712.000 Ευρώ σε εννέα επιχειρήσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχων από επιθεωρητές περιβάλλοντος, με κυριότερες τις παραβάσεις σε θέματα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, ιατρικών, αστικών και άλλων αποβλήτων και στη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε μία από αυτές.
–Ποιοι έφαγαν πρόστιμα
Όπως γνωστοποιούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μερικές από τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο είναι:
Όπως γνωστοποιούν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος μερικές από τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο είναι:
*Η Hydroclave Healls, η οποία διαχειρίζεται την Μονάδα Αποστείρωσης Αμιγώς Μολυσματικών Ιατρικών Αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, δεν έκανε μεταξύ άλλων «σύννομη αποθήκευση τόσο των ανεπεξέργαστων όσο και των επεξεργασμένων επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων», ούτε τηρούσε τους «όρους για τη συλλογή και μεταφορά». Συνολικά διαπιστώθηκαν οκτώ παραβάσεις της νομοθεσίας. Η ποινή για την εταιρεία ήταν 95.800 ευρώ.
*Η εταιρεία «Αποστείρωση Α.Ε.» που διαχειρίζεται το Κέντρο Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων στην Β ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, αποθήκευε χωρίς προδιαγραφές τα απόβλητα σε μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις με μη ορθή διαδικασία αποστείρωσης. Συνολικά, διαπιστώθηκαν εννέα παραβάσεις και της επιβλήθηκε πρόστιμο 98.300 ευρώ.
*Η εταιρεία Sterimed A.E. που διαχειρίζεται το Κέντρο Επεξεργασίας Μολυσματικών Αποβλήτων Βορείου Ελλάδος στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, “έφαγε” πρόστιμο 34.800 ευρώ.
*Η εταιρεία Νέα Ανακύκλωση ΑΕΒΕ εντοπίστηκε να συλλέγει και να μεταφέρει παράνομα επικίνδυνα και μη απόβλητα και να τα παραδίδει σε μη αδειοδοτημένους φορείς. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 ευρώ.
* Η εταιρεία «Κτιστάκης Ιωάννης» εντοπίστηκε να διαχειρίζεται παράνομα επικίνδυνα απόβλητα. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 44.100 ευρώ.
Παράλληλα δεκάδες είναι χώροι παράνομης απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Παράνομες για τη δημόσιο υγεία χωματερές έχουν εντοπιστεί στα Γεράνεια Όρη (Λουτράκι), στη Μεγαρίδα, στην κεντρική Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Θεσσαλία, στη Μεγαλόπολη, στον ΧΥΤΑ Φυλής όπου βρέθηκαν επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα και στον ποταμό Αλιάκμονα στην περιοχή της Κοζάνης.
Το βέβαιο είναι ότι τα πρόστιμα είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με τα υπερκέρδη που αποκτούν οι επιχειρήσεις που παραβαίνουν το νόμο και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.