Ανάλγητος, αλαζών και για ακόμα μια φορά ισοπεδωτικός σε ό,τι αφορά κοινωνικές παροχές εμφανίστηκε και πάλι χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, απέρριψε κάθε πρόταση που θα ευνοούσε ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνες οικογένειες και χαμηλόμισθους.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν χθες από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν πολλές. 
Μία από αυτές πρότεινε πέραν του ενιαίου επιδόματος τέκνων και του πολυτεκνικού επιδόματος να υπάρξει αύξηση του ποσού αυτόματης απομείωσης του φόρου κατά 100 ευρώ ανά παιδί. Μία άλλη έκανε λόγο για επαναφορά της έκπτωσης φόρου από τη δαπάνη για ενοίκια, ενώ ουκ ολίγες ήταν και οι προτάσεις για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αφού ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να βάλει πετρέλαιο για να ζεσταθεί.
Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών έδειξε για ακόμα μια φορά να επιλέγει τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων και να απαντά κυνικά «δει δη χρημάτων». Αιτιολογώντας την απόρριψη των προτάσεων που θα ανακούφιζαν ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το συνολικό κόστος τους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και απέδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τι θα πουν οι δανειστές. «Δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες» είπε.
Εξειδικεύοντας μάλιστα την απάντησή του για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε την καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι στην αύξηση της τιμής του, αλλά κυρίως στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην αποθεματοποίηση πετρελαίου που έκαναν οι πολίτες από πέρυσι! Πρόσθεσε δε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δαπάνες 80.000.000 ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις ανέρχονται σε 6.000.000, εκτιμώντας ότι καλύπτεται πάνω από το 85% του πληθυσμού.
Ο κ. Στουρνάρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι εκπρόσωποί της στερούνται εναλλακτικών προτάσεων. «Στερούνται πνεύματος αυτοκριτικής. Μέχρι πριν από δύο μήνες μας έλεγαν ότι έχουμε αποτύχει, ότι δεν θα πάρουμε τα χρήματα, ότι δεν θα πάρουμε επιμήκυνση, ότι η οικονομία δεν πάει καλά. Ποια είναι η πραγματικότητα; Πήραμε περίπου διπλάσια χρήματα. Μας “κούρεψαν” το χρέος περίπου 20% του ΑΕΠ, δηλαδή 40 δισ. ευρώ, μέσω μείωσης επιτοκίων -δραστικής μείωσης πάνω από 100 μονάδες βάσης-, μετακύλισης των χρεολυσίων και των τόκων προς τα πίσω για 15 χρόνια» είπε.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να είναι νόμος του κράτους, «νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης» υποστηρίζοντας ότι κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
 
Top