Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πρωτοφανές είδος μετεωρίτη από τον Άρη που περιέχει δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού και οξυγόνου από προηγούμενα δείγματα.

Ο μετεωρίτης βρέθηκε στην έρημο Σαχάρα το 2011 και έχει το επίσημο όνομα Βορειοδυτική Αφρική 7034. Το ψευδώνυμό του όμως είναι...
"Μαύρη ομορφιά", λόγω του χρώματός του και επειδή δημιουργήθηκε από λάβα που πάγωσε απότομα. Η "Μαύρη Ομορφιά" είναι 2.1 δισεκατομμυρίων ετών, από μια περίοδο που είναι γνωστή ως η Αμαζόνια εποχή του Άρη και δίνει στους επιστήμονες πρώτης τάξεως στοιχεία για την εποχή εκείνη.

Στην Γη έχουν βρεθεί περίπου 110 μετεωρίτες από τον Άρη, οι περισσότεροι από τους οποίους προήλθαν πιθανώς από την σύγκρουση του Άρη με κάποιον αστεροειδή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι (σχετικά) νέοι, αν και ο πλέον διάσημος Allan Hills 84001, που μερικοί επιστήμονες θεωρούν πως περιέχει και εξωγήινα βακτήρια, έχει ηλικία μεγαλύτερη από 4 δις έτη. 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την "Μαύρη ομορφιά" χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους. Όταν ζέσταναν τον μετεωρίτη σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθέρωσε υδρατμούς σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, όπως επίσης και ισότοπα οξυγόνου σε ποσοστό πρωτόγνωρο για μετεωρίτη από τον κόκκινο πλανήτη.

Η "Μαύρη ομορφιά", πέρα από το να δίνει στους επιστήμονες μια εικόνα για το παρελθόν του Άρη, τους βοηθάει να κατανοήσουν τα μέταλλα και την γεωλογική σύνθεση του εδάφους του Άρη που τώρα μελετάει και το Curiosity.

Πηγή: wired.com
Από:  epikaira.gr
 
Top