Ενώπιος ενωπίω με την προανακριτική ο Παπακωνσταντίνου

Πιο μόνοι, απ’ όσο αισθάνεται αυτές τις ώρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν πρέπει να αισθάνθηκαν πολλοί πολιτικοί στα χρόνια από την μεταπολίτευση και μέχρι τώρα. Η εντυπωσιακή παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τους χειρισμούς του στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, κλείνει ένα κύκλο έντονων και σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, ανοίγει όμως έναν άλλο, γεμάτο δυσκολίες και αγωνία για τον άλλοτε τσάρο της οικονομίας και μάλλον πιο ήρεμο για την τρικομματική κυβέρνηση. Οι βίοι αντίθετοι δεν είναι μόνο εμφανείς στο πολιτικό πεδίο – ο μεν κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του ειδικού δικαστηρίου, η δε κυβέρνηση για να ασχοληθεί με τα μείζονα της πολιτικής ατζέντας – αλλά και σε συμβολικό και ανθρώπινο επίπεδο: Ο πρώην υπουργός πήγε και έφυγε μόνος του και χωρίς να έχει κάποια επικοινωνία με τους παλιούς συντρόφους και συνοδοιπόρους του χθες στη Βουλή, ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανακούφισή τους, ου μην και τους πανηγυρικούς τόνους για τις χθεσινές εξελίξεις στο κοινοβούλιο.

Όλοι τώρα στρέφουν την προσοχή τους, σε σχέση με την υπόθεση αυτή, σε δύο πεδία:
Πρώτον, στο υλικό που φτάνει διαρκώς από τις δικαστικές αρχές και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου και δεύτερον στη συγκρότηση της προκαταρκτικής επιτροπής. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί άμεσα, θα αποτελείται από 15 μέλη και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου – εκτός εάν δοθεί παράταση.

Το πρώτο πράγμα δε που θα κοιτάξει είναι η συμπληρωματική δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων, που έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων τις μαρτυρικές καταθέσεων των συγγενικών προσώπων και των στενών συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι πάντως δεδομένο ότι ουδείς εκ της τρικομματικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, έχει κάποια διάθεση να αντιμετωπίσει με περισσότερη επιείκεια απ’ όση ήδη τον αντιμετώπισαν – καθώς δεν ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε έρευνα για τέσσερα αδικήματα και όχι για δύο, που τελικά περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Η ψηφοφορίαΑναφορικά με την μυστική ψηφοφορία το βασικό συμπέρασμα–όσο μπορεί να υπάρξει καθώς η ψηφοφορία είναι μυστική – είναι πως δεν υπήρξαν διαρροές από τους βουλευτές της ΝΔ υπέρ της παραπομπής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 124 βουλευτές, όσοι σχεδόν είναι και οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού τόξου, συν ορισμένους ανεξάρτητους που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν.

Επιμέρους συμπεράσματα υπάρχουν από το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη για τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.Υπενθυμίζεται ότι για τους 2 πρώην υπουργούς ζητούσαν παραπομπή 37 βουλευτές. Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει ότι για τον κ. Παπανδρέου υπήρξαν 43 διαρροές και για τον κ. Παπαδήμο 26.


Αναλυτικά το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές: Έγκυρα 286, 3 Λευκά και 5 άκυρα

Για να παραπεμφθεί με βάση την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Υπέρ ψήφισαν 265 βουλευτές, Κατά 6, Παρών 3

Για να παραπεμφθεί για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ 129 βουλευτές, Κατά 26, Παρών 4

Για να παραπεμφθεί για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 110 βουλευτές, Κατά 28, Παρών 3



Για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές, έγκυρά 154, άκυρα 15 και λευκά 56

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε: Υπέρ 124, Κατά 24,Παρών 2

Η πρόταση των των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ 104, Κατά 23, Παρών 1



Για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές, έγκυρα 107, άκυρα 14, Λευκά 103

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε : Υπέρ 80, Κατά 19, Παρών 8



Για τον κ. Λουκά Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε: Υπέρ 63, Κατά 34, Παρών 6.Πηγή: protothema.gr
 
Top