Συνέντευξη στο NewsVoice.gr παραχώρησε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κυρία Μαρία Ρεπούση, σχολιάζοντας θέματα επικαιρότητας, μιλώντας για τη «φυσική πορεία» της ανάμειξής της στην πολιτική, καθώς και τον ευρύτερο ρόλο ενός πολιτικού που «εκτίθεται» στην κοινωνία.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ορέστη Καρύπη, για τους λόγους που επέλεξε ο κ. Κουβέλης να τοποθετήσει την ίδια, σε θέση που να έχει άμεση επαφή με τα μέσα και την κοινωνία, η κ. Ρεπούση, διευκρινίζει ότι τυγχάνει ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ, διότι όπως αναφέρει την«ενδιέφερε το εγχείρημα». Άλλωστε, όπως αναφέρει, είχε«ενασχόληση με την πολιτική από τα φοιτητικά της χρόνια».
Όσον αφορά το αν κρύβονται ορισμένοι πολιτικοί από φόβο να αντιμετωπίσουν την οργή των πολιτών, η κ. Ρεπούση τονίζει ότι ένας πολιτικός, «δε μπορεί να φοβάται την κοινωνία», διότι είναι«εκτεθειμένος σ’ αυτή», αφού η πολιτική είναι μια «εξωστρεφής δραστηριότητα». Παράλληλα, δηλώνει ότι είναι «δύσκολο να είσαι πολιτικός τη συγκεκριμένη περίοδο», διότι «οι πολίτες απαιτούν λύσεις, τις οποίες δεν έχουμε».
Σημειώνει επίσης, ότι ούσα μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο ως βουλευτής, αισθάνθηκε τη«μαγεία της πολιτικής», όπως εκείνη την εκλαμβάνει, όταν προτείνεται μια τροπολογία, εφαρμόζεται και έχει «άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία». Υπενθυμίζει στο σημείο αυτό, τη δική της πρόταση, περί συνυπηρέτησης συζύγων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν ένας εκ των δύο, παίρνει θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας. Πετυχαίνοντας κάτι τέτοιο«αλλάζεις τη ζωή των ανθρώπων», σημειώνει η κ. Ρεπούση.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου του NewsVoice, ότι δεν είναι ιδιαίτερα προοδευτικό να προβαίνουν σε θρησκευτικό όρκο οι βουλευτές, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, σημειώνει ότι έγινε «ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία κρατών δικαίου, με την εκκοσμίκευση», δηλώνοντας παράλληλα, ότι πολλοί βουλευτές του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί, όπως και η ίδια, δεν ορκίστηκαν, δίνοντας ένα «πολιτικό όρκο».
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η κ. Ρεπούση, «η θρησκεία είναι προσωπικό δεδομένο του καθενός»και πρέπει να είναι «ελεύθερος να εκφράζει τα θρησκευτικά του αισθήματα» μέσα σε μια κοινωνία. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο δημοσιογράφος ρωτά την κ. Ρεπούση συγκεκριμένα για τα δικά της θρησκευτικά αισθήματα κι εκείνη σε έντονο ύφος απαντά, ότι πρόκειται για κάτι «προσωπικό, που δεν αφορά το ευρύ κοινό της πολιτικής ή της κοινωνίας«.
Όσον αφορά την περίπτωση της υποχρεωτικής πρωινής προσευχής στα σχολεία, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τονίζει ότι αυτό «αφορά το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του», και «δε μπορεί να επιβάλλεται» από το κράτος.
Αναφορικά με το αν θα ψήφιζε την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων, η κ. Ρεπούση, αναφέρει ότι «η πραγματικότητα είναι αμείλικτη» και ότι «εξαρτάται ποιο είναι το δίλλημα» που έχεις να αντιμετωπίσεις. Αν επί παραδείγματι, όπως σημειώνει, έχει από την άλλη πλευρά «την καταστροφή της χώρας», ή την «έξοδό της από την Ευρωζώνη«, άρα το δίλλημα είναι μεγάλο, θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Επίσης, συμφωνεί με την πορεία της χώρας προς Βαλκανοποίηση, ωστόσο τονίζει ότι, «θα αναστρέψουμε την κατάσταση», διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Επίσης, υπογραμμίζει ότι προσβλέπει στην «ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων» που πλέον, εφαρμόζονται.
Τέλος, αναφορικά με το μείζων θέμα των προηγούμενων ημερών, σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σχετικά με το USB της λίστας Λαγκάρντ, τονίζει ότι τέτοιου είδους ευθύνες έχει μόνο πρώην υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο «πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τον κ. Βενιζέλο», όπως και πολλούς άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ στο σύνολο της πολιτικής υπάρχουν «τεράστιες πολιτικές ευθύνες από το ’74 και μετά».
Δείτε τη συνέντευξη σε βίντεο εδώ: newsvoice.gr