Όταν οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργίες πέφτει ο πέλεκυς της επίταξης. Όταν οι τραπεζίτες κηρύσσουν «απεργία διαρκείας» στη χορήγηση δανείων έχουν την ακριβώς ανάποδη αντιμετώπιση -ενισχύονται με δημόσιο χρήμα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ρευστότητα εμποδίζεται συνεχώς να κατέβει...
από την κορυφή στη βάση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Με το σταγονόμετρο εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια οι ευρω-τράπεζες, παρά τον πακτωλό κρατικών "ενέσεων" οι οποίες τους έχουν χορηγηθεί για να κρατιούνται στη ζωή, σαν ζόμπι, φορτώνοντας χρέη και ελλείμματα τα κράτη που καταφεύγουν σε μέτρα λιτότητας διαρκείας.
Στα επίπεδα του 2007 περιορίστηκε η πιστωτική επέκταση  νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, στο τέλος του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2012.
Η συνεχής μείωση των χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα το υπόλοιπο των δανείων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να συρρικνωθεί στα 227,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και στο τέλος του 2007 (215,8 δισ. ευρώ).
Οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4%, ενώ τον Δεκέμβριο η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 4,3% ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του ηλεκτρισμού όπου η χρηματοδότηση πέρυσι ήταν αυξημένη κατά 4,5%.
Αντίθετα εκείνος με την μεγαλύτερη μείωση (8,1%) ήταν ο κλάδος των μεταφορών και ναυτιλίας. Σημαντική μείωση της χρηματοδότησης, κατά 21%, εμφανίζει και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών. Η χρηματοδότηση στους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν μειωμένη κατά 3,1%.
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε στο τέλος του 2012 στα 106,6 δισ. ευρώ, (στο τέλος του 2007 είχε φθάσει τα 104 δισ. ευρώ).
Στα στεγαστικά το 2012 καταγράφηκε μία μείωση της χρηματοδότησης κατά 3,3% με το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να υποχωρεί στα 74,6 δισ. ευρώ. Στην καταναλωτική πίστη η μείωση έφθασε το 5,1% και το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκε στα 30,2 δισ. ευρώ.
Σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο στην Ελλάδα ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα υποχώρησε κατά 0,5%, στην Ιταλία κατά 0,7%, στην Ισπανία κατά 2,8%, στη Γερμανία κατά 0,3%, ενώ στην Κύπρο αυξήθηκε σε ποσοστό 1,8%.
"Στεγνή" Ευρωζώνη
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έδειξαν νέα πτώση στον ιδιωτικό δανεισμό για 8ο διαδοχικό μήνα και ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά δάνεια στην ευρωζώνη.
"Ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε συγκρατημένος στα τέλη του 2012 και δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις βελτίωσης στη ζήτηση για δάνεια", σχολιάζει η οικονομολόγος της Newedge, Αναλίσα Πιάτσα.
Οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν 0,7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, έπειτα από πτώση 0,8% το Νοέμβριο, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Ο δανεισμός στις επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά 51 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από πτώση 7 δισ. δολαρίων το Νοέμβριο.
Αποδυναμώθηκαν περαιτέρω και οι χορηγήσεις στα νοικοκυριά, υποχωρώντας κατά 2 δισ. ευρώ, έπειτα από αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των κεφαλών της ΕΚΤ στο Νταβός ότι «τα χειρότερα πέρασαν στην ευρωζώνη», η υφεσιακή κατάσταση που επικρατεί και απλώνεται από την περιφέρεια στον πυρήνα βαραίνει σημαντικά πάνω στην πιστωτική επέκταση.
Κ.Σ.
Πηγή:  enet.gr
 
Top