Μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα στέλεχος από τα κόμματα –είτε από αυτά που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε από εκείνα της αντιπολίτευσης –δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει το ποια θα είναι τελικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην ψηφοφορία της βουλής –ψηφοφορία που όπως όλα δείχνουν...
μετατίθεται για τις 17 του μήνα μετά τη χθεσινή σύμπραξη Καμμένου και Μιχαλολιάκου για κοινή πρόταση που αναζητεί ποινικές ευθύνες και των κυρίων Παπανδρέου και Παπαδήμου. 

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και μεγάλοι προβληματισμοί ως προς το πόσες κάλπες θα στηθούν και κυρίως τι θα «αντιπροσωπεύει» η κάθε μία από αυτές. Τα σενάρια που αυτή τη στιγμή συζητούνται και θα τεθούν και στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής πιθανότατα την Πέμπτη είναι τα εξής: 

Σενάριο πρώτο: Τέσσερις κάλπες όσα και τα πρόσωπα που αναφέρονται στις προτάσεις των κομμάτων: 


Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο σε ψηφοδέλτια τα οποία θα αναγράφουν εκτός από το όνομα τα ποινικά αδικήματα που περιγράφονται στις προτάσεις (δεν είναι τα ίδια σε κάθε πρόταση) ίσως και με ένα διακριτικό δίπλα στο κάθε αδίκημα ανάλογα με το ποιο κόμμα το προτείνει. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν «ελεύθερα» για τα αδικήματα. Η πρόταση αυτή όπως σημειώνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη είναι συμβατή με τον κανονισμό της Βουλής και μπορεί να οδηγήσει σε μία προκαταρκτική επιτροπή για περισσότερα από ένα πρόσωπα αλλά κυρίως για περισσότερα αδικήματα από αυτά που περιγράφονται στην πρόταση της πλειοψηφίας.

Σενάριο δεύτερο: Τρεις κάλπες όσες και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί. 

Ελεγχόμενη διαδικασία, πιο απλή για τους βουλευτές οι οποίοι ωστόσο επί της ουσίας καλούνται να ακολουθήσουν κατά γράμμα την κομματική γραμμή. Αποκλείει τις διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία και τη δημιουργία εντυπώσεων που μπορεί να προκύψουν από την πιο χαλαρή διαδικασία του πρώτου σεναρίου και είναι μία επιλογή την οποία καλοβλέπουν αρκετοί στο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ψήφοι «γαλάζιων» βουλευτών όχι προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά προς τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Για την παραπομπή απαιτείται η έγκριση 151 βουλευτών προκειμένου στη συνέχεια να συγκροτηθεί η 12μελής επιτροπή της προκαταρκτικής επιτροπής. 

Το Μαξίμου πιάνει την «καυτή πατάτα»

Με την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς καλείται πλέον να διαχειριστεί τη δύσκολη εσωτερική πραγματικότητα και την «καυτή πατάτα» της προκαταρκτικής που ήδη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στους δυο κυβερνητικούς του εταίρους –ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Η κίνηση του Π. Καμμένου και η σύμπραξη με τη Χρυσή Αυγή περιπλέκει τα πράγματα αφού πλέον αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές λένε στο παρασκήνιο πως «είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ψήφο για τον Παπανδρέου». Κάτι που όμως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αρχικά εντός του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στην κυβέρνηση. Επιχειρήματα πολλά δεν υπάρχουν από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου (ΝΕΤ) δήλωσε πως είχε ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό για την άφιξη της λίστας και τους πρώτους ελέγχους. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να… παραπεμφθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε προκαταρκτική επιτροπή. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προσφέρει μία μεγάλη «ευκαιρία» συσπείρωσης για όλους τους βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό ωστόσο που προκαλεί ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές διαρροές προς τις άλλες προτάσεις –ενδεχόμενο που θα αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική συνοχή και τη συμπαγή εικόνα που θέλει να εμφανίσει στη βουλή η κυβέρνηση.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν οι πρώτες συσκέψεις και συζητήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης και κυρίως για την τελική θέση ως προς το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Στη συζήτηση αυτή ενεργό ρόλο θα έχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος από τα χέρια των οποίων θα περάσουν όλες οι απόψεις και τα σενάρια μέχρι την τελική απόφαση που θα ληφθεί.

Από:  real.gr
 
Top