Η Μακεδονία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της (1912 - 2012).
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, ο Δήμος της Έδεσσας, αποφάσισε να αποτείνει ιδιαίτερη τιμή στους Μανιάτες για τη συμβολή τους στoυς απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας! Παραχώρησε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, χώρο στην πλατεία Ηρώων, κοντά στον κήπο των καταρρακτών, για να στηθεί Μνημείο Μανιατών Μακεδονομάχων. Έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, με θέμα: «η συμβολή των Μανιατών στην απελευθέρωση της Μακεδονίας» και κεντρικό ομιλητή τον διαπρεπή Μανιάτη ιστορικό και καθηγητή κ. Σαράντο Καργάκο.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η πρωτοβουλία αυτού του εγχειρήματος ανήκει στην εκπαιδευτικό από την Έδεσσα, Αριάδνη Μαντά, που διδάσκει τοπική ιστορία κι έχει εντρυφήσει στο θέμα του Μακεδονικού αγώνα. Η κυρία Μαντά, μελετώντας τις ιστορικές πηγές, ανακάλυψε την εξέχουσα συμβολή των Μανιατών στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ενήργησε με κάθε τρόπο, ώστε οι ξεχασμένοι αυτοί ήρωες να τιμηθούν με τη δέουσα επισημότητα.
Η ιδέα της αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας και προσωπικά το Δήμαρχο, Δημήτριο Γιάννου. Αρωγός αυτού του εγχειρήματος ήταν και ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ, κατά κόσμον Παναγιώτης Φραγκάκος, που αίρει την καταγωγή του από το Νύφι της Μέσα Μάνης.
Η πρώτη επαφή κι επικοινωνία της κυρίας Αριάδνης Μαντά έγινε, στα τέλη Αυγούστου, με τον εκδότη του περιοδικού ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ, Γιώργο Δημακόγιαννη, που ταξιδεύει τη φωνή των Μανιατών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ο εκδότης μας, πέρασε τη σκυτάλη στην πολύ δραστήρια και ικανή Μανιατοπούλα, Ελένη Κούβαρη, ιστορικό, δημοτική σύμβουλο Πειραιά και γενική γραμματέα της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών, που αποδείχθηκε ψυχή της διοργάνωσης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η κυρία Κούβαρη, επικοινώνησε με τους υπευθύνους του Δήμου της Έδεσσας, επιμελήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και απέστειλε ψηφιοποιημένο υλικό από το προσωπικό της αρχείο για την έκθεση φωτογραφίας που στήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης. Επίσης, ερευνώντας τα ιστορικά αρχεία του κράτους, ανακάλυψε προσωπικά ημερολόγια, επιστολές και στρατιωτικές αναφορές Μανιατών μαχητών του Μακεδονικού Αγώνα και σκηνοθέτησε παραδοσιακό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην κεντρική εκδήλωση. Επίσης ανέλαβε την πρωτοβουλία και απευθύνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Έδεσσας, ώστε με απόφασή του να παραχωρηθεί ο χώρος, σε κεντρική πλατεία της πόλης, για να κατασκευαστεί Μνημείο Μανιατών Μακεδονομάχων. Μετά από τη θετική αποδοχή του αιτήματος αυτού ενήργησε με κάθε τρόπο για την υλοποίηση του έργου. Απευθύνθηκε στην αξιόλογη καλλιτέχνη και θερμή Μανιατοπούλα, Τριαντάφυλλη Καλογερόγιαννη, η οποία προσφέρθηκε να κατασκευάσει αφιλοκερδώς το μνημείο. Το έργο που δημιούργησε είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, που θαύμασε όλη η Έδεσσα. Το κόστος των υλικών και της μεταφοράς του, προς τιμήν της, ανέλαβε η Ένωση των Απανταχού Μανιατών. Επιπλέον, η κυρία Ελένη Κούβαρη ορίστηκε από το Δήμο της Έδεσσας, τελετάρχης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου και της κεντρικής εκδήλωσης. Τέλος, η κυρία Κούβαρη επικοινώνησε με το Μητροπολίτη Εδέσσης σχετικά με την τέλεση Αρχιερατικού Μνημόσυνου για τους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα, στο οποίο χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Μάνης κ.κ. Συμεών Λαμπρινάκος, επικεφαλής της Μανιάτικης Αποστολής και επίσημα απεσταλμένος, για να εκπροσωπήσει στην Έδεσσα το Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο. Το κόστος του μνημόσυνου ανέλαβε, προς τιμήν της, η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης.
Στη συνέχεια, ο «Μίτος της Αριάδνης (Μαντά)» ξετυλίχθηκε ως το τέρμα και, καθώς η ίδια δεν σταμάτησε να προωθεί βήμα προς βήμα όλες τις ενέργειες και να κρατά ζεστή την επικοινωνία με την Έδεσσα, την άκρη του «Μίτου» της έπιασαν οι θερμοί Μανιάτες και Μανιάτισσες, που στήριξαν έμπρακτα αυτήν την πρωτοβουλία και ακολούθησαν την Αποστολή – Προσκύνημα στους τάφους των προγόνων τους, με προσωπικά τους έξοδα (σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς) αφήνοντας πίσω τις δουλειές τους. Ουσιαστικά, η δική τους υποστήριξη έδωσε πνοή σε τούτο το σπουδαίο για την ιστορία και την προβολή της Μάνης εγχείρημα. Χωρίς τη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων, η εκδήλωση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί!
ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΗΣ
ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΚΟΥΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΟΓΓΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΚΑΡΛΕΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΑΛΕΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΑΛΕΠΗ ΑΝΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ – ΠΑΤΡΙΚΟΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΕΟΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ» ΒΑΡΒΑΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΒΕΡΓΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΙΑΔΗ ΛΙΛΙΑΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ ΜΑΙΡΗ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ ΑΝΝΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΜΑΘΗΤΗΣΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΛΙΛΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΑΛΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΡΕΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΣΙΚΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΥΒΑΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΒΑΣΩ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΑΤΑΛΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΟΓΓΟΝΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΡΩΤΟΧΟΡΕΥΤΗΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑ ΜΑΤΙΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι ΜΠΑΖΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, πρόεδρος Ένωσης Απανταχού Μανιατών, ΤΣΟΥΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣΑναπληρωτής Γραμματέας Ένωσης Απανταχού Μανιατών και ΤΣΕΓΚΑ ΜΑΡΙΑ, ταμίας Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης.
Στη διοργάνωση της εκδρομής ιδιαίτερα συνέβαλλαν, ο Νίκος Μαυροειδόγγονας, ο Κυριάκος Τζεφεράκος, ο Πέτρος Κάρλες και οΓιώργος Δημακόγιαννης, που κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες, για να συγκεντρώσουν συμμετοχές.
Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του ΚΤΕΛ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, που με παρέμβαση του Δήμου Μαυροειδόγγονα έκανε ειδική τιμή για την αποστολή μας.
Από την πλευρά του Δήμου της Έδεσσας, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στηρίχτηκε στην οργανωτική παρέμβαση της κυρίαςΜαρίας Γραντσάρη.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης, οι δύο Βουλευτές του νομού, κ. Σταμενίτης και κ. Τζαμτζής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Μανιάτης ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος. Με την ομιλία του, ο εξαιρετικά δημοφιλής στους Εδεσσαίους κ. Καργάκος, ταξίδεψε τους ακροατές πίσω στο χρόνο, αναφέρθηκε με ιστορικά τεκμήρια στη συμβολή των μανιατών στο Μακεδονικό Αγώνα και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές για τους Μανιάτες Μακεδονομάχους. Δεν παρέλειψε να τονίσει και μάλιστα με τρόπο δεικτικό προς όλους τους αποδέκτες, το γεγονός ότι η συμμετοχή των Μανιατών στους εθελοντικούς αγώνες για τη Μακεδονία ήταν αριθμητικά η πολυπληθέστερη - σε ποσοστό πληθυσμού συγκριτικά με άλλες περιοχές - και παρ’ όλα αυτά οι Μανιάτες δεν είχαν, έως σήμερα, τιμηθεί αναλόγως. Η κατάμεστη αίθουσα έδειχνε να παρακολουθεί με κρατημένη την ανάσα, ώστε να ρουφήξει κάθε λέξη απ’ το απόσταγμα σοφίας του σεβαστού μας δασκάλου.
Θερμό χειροκρότημα, επίσης, απέσπασαν τα θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν οι ένστολοι Μανιάτες και Μανιάτισσες: Ελένη Κούβαρη, Γιώργος Δημακόγιαννης, Κυριάκος Τζεφεράκος και Γιαννούλα Μαυροειδόγγονα. Συγκίνηση ένιωσε το ακροατήριο, όταν, με παραστατικότητα και πηγαίο πάθος, ανέγνωσαν στρατιωτικές αναφορές, προσωπικά ημερολόγια και επιστολές των Μανιατών Μακεδονομάχων.
Τους παρευρισκόμενους καθήλωσαν, επίσης, τα αυθεντικά μανιάτικα μοιρολόγια που ακούστηκαν από την μαυροφορεμένη μανιάτισσα, πρόεδρο του συλλόγου Αρεοπολιτών «Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης», κυρία Μαρία Αρβανίτη Πατρικοβασιλάκου, που καθήλωσε με τη φωνή και το γλυκό αναφιλητό της και τον παραδοσιακά ντυμένο οπλοφόρο μανιάτη, Νικόλαο Μαυροειδόγγονα, που έκανε ολόκληρη την αίθουσα ν’ ανατριχιάσει με τον βαθύ αναστεναγμό που αναριγά στο αντρικό στήθος.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο! Το πολυμελές χορευτικό τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, μεχοροδιδάσκαλο τον Πέτρο Κάρλε, που αφιλοκερδώς παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ένωση, χόρεψε μανιάτικους παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε.
ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Τη Μανιάτικη αποστολή υποδέχθηκαν οι Μακεδόνες με ιδιαίτερες τιμές!
Το πρωί του Σαββάτου μας δέχθηκε στο γραφείο του ο μανιάτικης καταγωγής Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Πρόσφερε σε όλους χειροποίητο λικέρ από φραγκόσυκο και χάρισε από ένα βιβλίο κι ένα ημερολόγιο στον καθένα. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία του Δεσπότη, ένας αρχαιολόγος ξενάγησε τους Μανιάτες στους χώρους της Μητροπόλεως και στον παρακείμενο Βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που ήταν ο παλιός Μητροπολιτικός Ναός της πόλης.
Ιδιαίτερη υποδοχή έγινε στους Μανιάτες κατά την επίσκεψή τους στο Δήμο της Αριδαίας!
Πρώτη επίσκεψη, η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Όσσιανης) στη Γευγελή, όπου έδρασαν πολλοί Μανιάτες, μεταξύ αυτών και ο Μιχαήλ Αναγνωστάκος (καπετάν Ματαπάς), ο οποίος, ως παπα-Χρήστος, υπήρξε ηγούμενος της μονής. Εκεί, οι μοναχοί υποδέχθηκαν τους Μανιάτες και ο Οσιολογιότατος μοναχός Ιλαρίων Ιωάννης, τους ξενάγησε και τους εξιστόρησε τη δράση των προγόνων τους στη μονή και γενικότερα στην περιοχή. Πριν αναχωρήσει η μανιάτικη αποστολή, εμφανώς συγκινημένη, κάτω απ’ το τέμπλο του ιερού, έψαλε το «Τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό Ύμνο.
Επόμενος σταθμός τα φημισμένα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Αριδαίας, Δημήτρης Πασόης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών, Γιάννης Ιωαννίδης και η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δέσποινα Καλδερεντζή ήταν παρόντες για να καλωσορίσουν τους Μανιάτες και να τους προσφέρουν, ως δείγμα της ντόπιας φιλοξενίας, δωρεάν λουτροθεραπεία στις θερμές πηγές που αναβλύζουν απ’ τη σχισμή του βράχου.
Στο Θεοδωράκι Αλμωπίας, στη συνέχεια, συγκίνηση προκάλεσε με την παρουσία και τα λόγια του ο Μανιάτης ιερέας, παπά-Δημήτρης Γερακάρης, δισέγγονος του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα παπά-Εμμανουήλ Γερακάρη. Στην Έδεσσα, επίσης, τα αδέλφια Ηλίας και Διονύσης Αναγνωστάκος, απόγονοι του καπετάν-Ματαπά (Μιχαήλ Αναγνωστάκου) και ο Δημήτρης Κουρσαράκος περιέβαλαν με περισσή αγάπη και συγκίνηση τους συμπατριώτες τους.
Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η εκδρομή στη Μακεδονία να έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, έδειξε ο δήμαρχος Εδέσσης, Δημήτριος Γιάννου, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση άνοιξε – ημέρα Δευτέρα – το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας ειδικά για το πούλμαν των Μανιατών και φρόντισε ώστε να υπάρχει στην υποδοχή μουσειολόγος, για να τους ξεναγήσει.
ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Οι Μανιάτες που συμμετείχαν σ’ αυτήν την αποστολή είχαν ένα ακόμη προνόμιο! Ο καθηγητής κύριος Σαράντος Καργάκος δεν αποχωρίστηκε στιγμή το Σώμα των Μανιατών και μάλιστα, με πολύ ευχάριστη διάθεση - πηγή αστείρευτης γνώσης ο ίδιος και εξαιρετικά διδακτικός - σε όλη τη διαδρομή και το ταξίδι κυριολεκτικά έκανε μάθημα ιστορίας και πατριδογνωσίας σε όλους μας.
http://www.mellon.gr
|