Οι αθλητές ζουν περισσότερο και καλύτεραΟι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ζουν κατά μέσον όρο 2,8 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι κοινοί θνητοί, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει το είδος του αθλήματος στο οποίο αγωνίζονται.
Αυτό αποκαλύπτει μία νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ) και δείχνει ότι οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα τα οποία δεν εμπεριέχουν επαφή με άλλους παίκτες (όπως η ποδηλασία, η κωπηλασία και το τένις) απολαμβάνουν τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.
Ανάλογο όφελος στην επιβίωση – σημειώνουν οι ερευνητές – μπορούν να έχουν και οι κοινοί θνητοί, εάν φροντίσουν να γυμνάζονται λίγο περισσότερο.
Οι δύο καθηγητής Δημόσιας Υγείας που υπογράφουν τη νέα ανάλυση, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας σε συνδυασμό μεταξύ τους δύο προγενέστερες μελέτες για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι μελέτες είχαν καταγράψει το προσδόκιμο επιβίωσης και την υγεία 25.000 αθλητών οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά.
Όσοι συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής όπως το μποξ είχαν το μικρότερο όφελος στην επιβίωσης, ενώ το μεγαλύτερο αποκόμισαν οι ποδηλάτες και οι κωπηλάτες.
Ακόμα, όμως, και όσοι είχαν αγωνιστεί σε μέτριας εντάσεως αθλήματα, όπως το γκολφ, είχαν καλύτερη υγεία και έζησαν περισσότερο.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετούν οι αθλητές που μπαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές απολαβές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις επιτυχίες στον αθλητισμό.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για να ωφεληθεί, επισημαίνουν οι δρες Στήβεν Μπλερ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Άντριαν Μπάουμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.
Όπως επισημαίνουν, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι έστω 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα – ακόμα και περπάτημα με ταχύ βήμα να είναι – μπορεί να χαρίσουν χρόνια στη ζωή.
Οι δύο ειδικοί τονίζουν στην ανάλυσή τους: «Αν και τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει όφελος στην επιβίωση όταν κάποιος είναι αθλητής των Ολυμπιακών, ανάλογα οφέλη στην υγεία και στην μακροζωία μπορούμε όλοι να αποκομίσουμε μέσω της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας.
Πηγή:tanea.gr
 
Top