Απόδοση ευθυνών στον Παπακωνσταντίνου ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί


Ένας – ένας οι Έλληνες πολιτικοί ζητούν να μην επιδειχθεί καμία ανοχή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν ακόμα και για σύλληψη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πειράξει τη λίστα Λαγκάρντ ενώ η Αλέκα Παπαρήγα κάνει λόγο για κοινό ποινικό αδίκημα. Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, ενώ ζητά να διερευνηθεί όχι μόνο η αλλοίωση αλλά και το σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας.

ΣΥΡΙΖΑ
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι τώρα «επιχειρεί να »πειράξει» την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της όποιας εναπομείνασας ηθικοπολιτικής διάστασής της». Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου».
Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών».
«Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες; Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών; Δεν γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός το περιεχόμενο της λίστας; Η Ν.Δ και ο κ Σαμαράς δεν γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας; Γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Aπάντηση Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλουαπαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες.Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν «εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ». Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Αλέκα Παπαρήγα
«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από την Βουλή», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Για το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει, δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε ότι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στην δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.
Δημοκρατική Αριστερά
Από τη μεριά της η Δημοκρατική Αριστερά, σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει πως η «πολιτική πρωτοβουλία της Bουλής για τη διερεύνηση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών, οι οποίες προκύπτουν από σαφείςενδείξεις, όπως αποτυπώνονται στο φάκελο που διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο, πρέπει να στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο». Στη συνέχεια στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζεται πως ήταν το πρώτο κόμμα που ανέδειξε τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και «χθες δια του προέδρου της ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσω της πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον».
«Η κοινωνία που δοκιμάζεται απαιτεί και τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απόδοση ευθυνών, αλλά και την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής», καταλήγει η ανακοίνωση.
Χρυσή Αυγή
«Οι επιτροπές της Βουλής είναι ο έσχατος τρόπος συγκάλυψης της ανομίας ενός διεφθαρμένου συστήματος», σχολίασε η Χρυσή Αυγή το ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «αν η Ελλάδα ήταν σοβαρό κράτος, ο Παπακωνσταντίνου θα είχε περάσει προ πολλού από το γραφείο του ανακριτή και σήμερα θα βρισκόταν στον Κορυδαλλό. Ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί ο Βενιζέλος και κατ’ επέκταση ο Σαμαράς, δηλαδή η ίδια η συγκυβέρνηση του μνημονίου».
Πάνος Καμμένος
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει ήδη συλληφθεί. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου και αυτή η συμμορία έπρεπε ήδη να έχει συλληφθεί. Απλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν κατάφεραν να το κρύψουν». Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου και η συμμορία του, που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο, έχουν παρανομήσει και έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα», και τόνισε ότι η λίστα Λαγκάρντ ακόμη δεν έχει δοθεί στα κόμματα. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει να δεσμευθούν οι περιουσίες των εμπλεκόμενων.
Χάρης Καστανίδης
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες στη διαχείριση και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο η αλλοίωση των στοιχείων αποτελεί αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου κι όχι υπουργικό, άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής, τόνισε ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι το τότε υπουργικό συμβούλιο ούτε επισήμως, ούτε ατύπως γνώριζε την ύπαρξη της λίστας παρά μόνο όσοι τη διαχειρίστηκαν, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Και «καρφιά» Ραγκούση κατά Βενιζέλου
Με δήλωσή του σχετικά με την αποκάλυψη των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης χακατηρίζει την υπόθεση μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα και ζητά να διερευνηθεί όχι μόνο η αλλοίωση αλλά και το σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας.
Ολόκληρη η δήλωση του πρώην υπουργού
Πρώτον. Μετά την χθεσινή γνωστοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα, είναι προφανές, ότι πλέον αναδεικνύονται δύο – και όχι ένα – μείζονα θέματα εξίσου σοβαρά, αυτοτελή, που το ένα σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί ή δεν υποσκελίζει το άλλο.
1. Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση τεσσάρων ονομάτων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός απολύτως προκλητικό, αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο.
2. Ο τερματισμός της αξιοποίησης της λίστας, που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2011 προσωπικά από τον κ. Βενιζέλο, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο ίδιος πριν από τρεις μήνες περίπου. Μιας λίστας, ο έλεγχος της οποίας είχε ξεκινήσει μερικώς από τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε και την πρωτοβουλία να αποσταλεί στην Ελλάδα.
Όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα. Ιδίως για μια κυβέρνηση που, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους, αναγκάστηκε να περικόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις.
Όπως έχω ξαναπεί, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στο σύνολο τους, τα τρία προηγούμενα χρόνια, ήταν εκ των πραγμάτων μια κυβέρνηση μόνες τους.
Λειτούργησα και λειτουργήσαμε πάντοτε, με καλή πίστη απέναντι τους, θεωρώντας αδιανόητο είτε το ενδεχόμενο της αλλοίωσης, είτε το ενδεχόμενο της μη αξιοποίησης μιας τέτοιας λίστας. Εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς προκύπτει ότι κάναμε μεγάλο λάθος που λειτουργήσαμε καλοπροαίρετα και με καλή πίστη.
Σε καμία κυβερνητική – τυπική ή άτυπη- συνεδρίαση που εγώ συμμετείχα δεν έγινε ποτέ αναφορά σε ύπαρξη τέτοιας λίστας, πολλώ μάλλον σε οτιδήποτε σχετικό είτε για αλλοίωση είτε για παύση της αξιοποίησής της. Είναι προφανές ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε -προσωπικά ποτέ δεν θα συναινούσα- σε μία τέτοιου τύπου διαχείριση της λίστας.
Προσωπικά έμαθα την ύπαρξη της μόλις τον Οκτώβριο του 2012, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και την δημόσια παραδοχή από τον κ. Βενιζέλο ότι ήταν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ, αλλά από τον Αύγουστο του 2011 ο ίδιος αποφάσισε , χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει, να σταματήσει τον έλεγχο επί αυτής..
Δεύτερον. Για την ελληνική κοινωνία, η αποκατάσταση του ηθικού κύρους της πολιτικής πρέπει να είναι καθολική και πλήρης και όχι αποσπασματική και με αποκλειστικό γνώμονα το τρέχον πολιτικό συμφέρον της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Επομένως, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να αφορά μόνο στην αλλοίωση και να μην αφορά ταυτόχρονα και στο σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποκαταστήσει – εν μέρει – την τρωθείσα ηθική υπόσταση της πολιτικής. Παίρνοντας μια καθαρή απόφαση να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση. Αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απεμπολήσουν αυτή την ευκαιρία, θα έχουν υπογράψει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού συστήματος με τα σημερινά του χαρακτηριστικά.
Εάν η τελική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι να συσκοτιστεί το σκέλος των πολιτικών ευθυνών που αφορά στον τερματισμό του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, τότε ας μην διερωτώνται κάποιοι γιατί καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο υπαρκτό πολιτικό προσωπικό και γιατί μέρα με την ημέρα ενισχύεται η εκλογική επιρροή των άκρων.


Πηγή: protothema.gr
 
Top