Μετά από πολλά "μπρος-πίσω" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να συμπεριλάβει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο διάταξη για την επαναφορά του μέτρου της συλλογής αποδείξεων, προκειμένου να αποκτούν οι φορολογούμενοι...
το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου ύψους 2.100 ευρώ, η οποία αντικαθιστά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει η υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν αποδείξεις ως το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος, προκειμένου να δικαιούνται την επιστροφή φόρου έως 2.100 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα, δηλαδή, ως τα 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.100 ευρώ και στα εισοδήματα άνω των 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ).
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει συλλέξει αποδείξεις που θα φθάνουν στο 25% του φορολογητέου εισοδήματος, θα πληρώνει "ποινή" για το ποσό που λείπει ύψους 22%. Tο μέτρο των αποδείξεων θα εφαρμοστεί από το 2013, ενώ υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για το κίνητρο των αποδείξεων είχε αρχικά απαλειφθεί από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Από:  citypress.gr
 
Top