Δεν πέρασε η πρόταση για κλείσιμο επ” αόριστον και ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων
Με μια ισχυρή μάχη «χαρακωμάτων» έληξε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο οποίοι τέθηκαν υπό ψηφοφορία δύο ψηφίσματα. Ένα εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ (πρόταση προέδρου Κ. Ασκούνη και Γ.Γ. Α. Κοιμίση) και ένα εκ μέρους πέντε Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, που είχαν υποβάλλει ψήφισμα δυναμικών κινητοποιήσεων. Το δεύτερο ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δηλ. από ποσοστό υψηλότερο του 1/3 των δήμων της χώρας.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 150 από τους 325 δημάρχους της χώρας (καθώς πολλοί από άλλες πόλεις είχαν αναγκασθεί λόγω ταξιδιού να αποχωρήσουν). Οι ψήφοι ήταν -σύμφωνα με την καταμέτρηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ- 83 υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ και 57 υπέρ της πρότασης των πέντε Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Σύμφωνα με την μέτρηση δημάρχων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι ψήφοι ήταν 72 υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ και 63 υπέρ της πρότασης των ΠΕΔ. Τα υπόλοιπα ήταν λευκά. Μεταξύ των δημάρχων που ψήφισαν λευκό ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.
Η αρχική πρόταση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, όπως είχε διατυπωθεί το πρωί δια στόματος προέδρου Κ. Ασκούνη, περιλάμβανε συμβολικές κινητοποιήσεις, συναντήσεις με βουλευτές και πολιτικά κόμματα, προσφυγή στα δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου.
Η κοινή πρόταση των πέντε ΠΕΔ αφορούσε δυναμικές κινητοποιήσεις, με την πιθανότητα να κορυφωθούν με κλείσιμο των δήμων. Την πρόταση των πέντε ΠΕΔ υποστήριξε σθεναρά από την πλευρά της Ν.Δ. ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου και η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων που έχουν εκλεγεί ως υποψήφιοι ή με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Το σύνολο των δημάρχων που ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχαν ήδη διατυπώσει παρόμοια με τις ΠΕΔ πρόταση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, από νωρίς το απόγευμα στο συνέδριο δια στόματος του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ Σπ. Τζόκα.
Η κινητοποίηση των δημάρχων είχε φέρει από το απόγευμα σε δύσκολη θέση το προεδρείο της ΚΕΔΕ που αρχικά επεδίωκε να εκτονώσει την κατάσταση με συμβολικές κινητοποιήσεις και έντονη δραστηριοποίηση με τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων. Τελικά, το προεδρείο της ΚΕΔΕ αναγκάστηκε να ενσωματώσει στο ψήφισμά του πολλές από τις προτάσεις των ΠΕΔ.
Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με πιθανή παραμονή των αιρετών.
Στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε ΠΕΔ ξεχωριστά για τις κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι). Στην Αθήνα θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συμπεριληφθεί και ραδιο-τηλεοπτικό σποτ.
Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται ότι δεν θα αποσταλούν διαπιστωτικές πράξεις, θα συνεχισθεί, δηλαδή, η άρνηση της Τ.Α. να συνηγορήσει στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων.
Θα γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως αναφέρει, του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης, θα γίνει προσφυγή εάν μεταφερθούν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Το προεδρείο αποδέχθηκε τελικά να συγκληθεί τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, πάρα την αρχική του άρνηση, εάν δεν δοθεί λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Οι πέντε ΠΕΔ είχαν προτείνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ να συγκληθεί στις 20 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε να πιεσθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την καταβολή της ΣΑΤΑ της δόσης Δεκεμβρίου των ΚΑΠ και των 300 εκατ. που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Τελικά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όρισε ότι το τακτικό συνέδριο θα συγκληθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Τέλος, δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση των πέντε ΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία «αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι δήμαρχοι θα εξετάσουν ακραίες μορφές διαμαρτυρίας όπως κλείσιμο των δήμων επ” αόριστο ή ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και των Δ.Σ. ή άλλο πρόσφορο μέσο».
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης και υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σ. Δανηιλίδης «θεωρώ ότι η αυτοδιοικητική οικογένεια στο σύνολό της έστειλε ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα. Το 85%-90% των απόψεών μας ως ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας έγιναν αποδεκτές. Οι προτάσεις για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων, ομαδικών παραιτήσεων και διεξαγωγής τακτικού συνεδρίου το συντομότερο, απορρίφθηκαν λόγω της συγκυρίας. Πάρα πολλοί δήμαρχοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Όμως, στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί ότι η επιλογή του προεδρείου της ΚΕΔΕ ήταν λανθασμένη. Θα τους διαψεύσει η ίδια η ζωή και τα τραγικά που θα υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επόμενο διάστημα. Ραντεβού, λοιπόν, έστω στα τέλη Μαρτίου, στο τακτικό συνέδριο, για να κάνουμε απολογισμό και να δούμε ποιοι τελικά ήταν οι Προμηθείς και ποιοι οι Επιμηθείς».
newsbeast.gr