Ψίχουλα στην αγορά από τη δόση μαμούθ
Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα το Eurogroup άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως μόνο ένα ελάχιστο μέρος θα διοχετευτεί στην αγορά.
Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων -ύψους 34,4 δισ. ευρώ- θα χορηγηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. Μέχρι τον Μάρτιο θα εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα προέρθουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ομως στην αγορά από τη δόση-μαμούθ θα «πέσουν» ψίχουλα: από τα 34,4 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την ερχόμενη Δευτέρα, τα 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ. για τον προϋπολογισμό (μισθοί, συντάξεις και αποπληρωμές εφάπαξ) και τα 11,3 δισ. για την επαναγορά ομολόγων. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 θα εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 14,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,8 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με ικανοποίηση αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς στην είδηση ότι το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης. Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, όπως αποδεικνύεται, δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».
Η απόφαση του Eurogroup είναι για τον Αντώνη Σαμαρά, η πρώτη φάση της ολοκλήρωσης μιας δύσκολης πορείας, αλλά ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, αφού πρέπει να στρέψει την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο για να κερδίσει τη στήριξη της κοινωνίας. «Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια» δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.
«Πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 49,1 δισεκατομμύρια να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πως «οι Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος» και πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η εκταμίευση της δόσης θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει.
Espressonews.gr 
 
Top