Άκυρο τα 45 ευρώ  και οι συμβολαιογράφοι για γάμους, διαζύγια και θάνατοι
Μέσα από τις υπηρεσίες τριών υπουργείων και όχι από τα συμβολαιογραφικά γραφεία θα περνάει όπως φαίνεται το σύστημα "Αριάδνη" .
Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε τη σύνταξη διοικητικών πράξεων από τους συμβολαιογράφους για κάθε δημογραφική αλλαγή, όπως θάνατοι, γάμοι, διαζύγια, οι οποίες στη συνέχεια θα διαβιβάζονταν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) με κόστος για τους πολίτες που θα έφτανε τα 45 ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το έργο των συμβολαιογράφων θα αναλάβουν υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Έτσι τα ληξιαρχεία θα εμπλέκονται περισσότερο καθώς εκεί θα εξακολουθήσουν να δηλώνονται θάνατοι και γεννήσεις. Ο ληξίαρχος χρησιμοποιώντας ειδικό κωδικό θα αποκτά πρόσβαση στην ειδική βάση δεδομένων, που έχει φτιαχτεί ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο θα προωθεί τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ την ίδια ημέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ήδη με επιστολές τους Δήμους ώστε να γίνει η παραλαβή των ειδικών κωδικών και έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανταπόκριση. Ωστόσο από τους Δήμους τονίζεται ότι ανέκαθεν τα ληξιαρχεία ενημέρωναν για τις δημογραφικές μεταβολές τα ασφαλιστικά Ταμεία, που όμως δεν αξιοποιούσαν τις πληροφορίες αυτές.
"Πρόκειται για 5 δημογραφικές αλλαγές που για χρόνια δεν καταγράφονταν αποτελεσματικά με συνέπεια να είναι οι κύριες αιτίες για εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη ανομία στα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν περισσότερα από 5 δισ. σε μια δεκαετία από την απόδοση παράνομων συντάξεων και άλλων παροχών" δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης .
Στο μηχανισμό εντοπισμού της παραβατικότητας εντάσσονται και οι εφορίες. Μέχρι σήμερα για την έκδοση άδειας γάμου ήταν απαραίτητη η πληρωμή παραβόλου 50 ευρώ στις εφορίες. Πλέον κατά την πληρωμή του παραβόλου θα καταγράφεται και ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ των πολιτών και θα διαβιβάζεται από τις εφορίες στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να καταγραφεί η αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση.
Μόνο στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης θα εμπλέκονται οι συμβολαιογράφοι καθώς εκτός από την σύνταξη των συμφώνων που ούτως ή άλλως διεκπεραίωναν, πλέον θα έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν για τις πράξεις αυτές την ΗΔΙΚΑ με την οποία θα συνδεθούν ηλεκτρονικά περίπου 3.000 συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα.

Star.gr 
 
Top