Ιστορική απόφαση εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κισσάβου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία διαγράφηκε το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας σε τράπεζες. Πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται πρώτη φορά και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι δικαστές αξιολόγησαν μόνο το εισόδημα και όχι την ύπαρξη της κύριας κατοικίας.
Η 42χρονη γυναίκα από τη Λάρισα είχε συνολικό χρέος 335.000 ευρώ από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και είχε δηλώσει αδυναμία να πληρώσει, καθώς δεν εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη και αισιόδοξη. Εύχομαι να υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες τέτοιες αποφάσεις για να σωθούν άνθρωποι» είπε ανακουφισμένη μιλώντας στην «Espresso» η 42χρονη, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, και πρόσθεσε: «Εργαζόμουν ως ιδιωτική υπάλληλος, αλλά την τελευταία διετία είμαι άνεργη, ενώ ο σύζυγός μου είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Βγάζει δεν βγάζει ένα μεροκάματο τον μήνα! Τα λεφτά που μπαίνουν στο σπίτι είναι ίσα-ίσα για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των παιδιών μας, ηλικίας 12 και 10 ετών» τόνισε και συμπλήρωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί την κατάσταση δουλεύοντας περιστασιακά στα χωράφια.
«Το χρέος μου αφορά στεγαστικό δάνειο και επένδυση στη δουλειά του άντρα μου (φορτηγό, μικρός φορτωτής, άδεια άσκησης επαγγέλματος κ.λπ.). Βέβαια, αν βρω κάποια στιγμή δουλειά, πράγμα που εύχομαι με όλη μου την καρδιά, θα οριστεί δικάσιμος για να γίνει διακανονισμός για την εξόφληση του χρέους. Εγώ δεν θέλω να μου χαρίσουν τα λεφτά, ειλικρινά θέλω να ξεχρεώσω, αλλά έχοντας μια δουλειά. Θέλω να ευχαριστήσω τους δικαστές, τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών που στάθηκε δίπλα μας αυτό το διάστημα και φυσικά τους δικαστές» συμπλήρωσε, ξαλαφρωμένη πλέον, η 42χρονη Λαρισαία.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δαν [Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Γιώργος Μπαρτζώκης.] νειοληπτών Γιώργος Μπαρτζώκης, που είναι και συνήγορος της γυναίκας, τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο προσδιορίζει μηδενικές καταβολές με βάση τον νόμο Κατσέλη και το περιβόητο άρθρο 8, παράγραφος 5, για μακροχρόνια άνεργη. Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η 42χρονη (με την οποία ξεκινήσαμε τον αγώνα από το 2010) δεν έχει εισόδημα για να ζήσει, χωρίς να λάβει υπόψη του ότι η ίδια διαθέτει κύρια κατοικία. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών πιστέψαμε τον νόμο Κατσέλη, ότι δεν είναι ένα καθαρά νομικό κείμενο αλλά ένα κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο και γι’ αυτό επενδύσαμε πάνω σε αυτόν. Ζητάμε την ένταξη των εμπόρων στον νόμο, γιατί αλλιώς θα κλείσουν τα μισά καταστήματα της χώρας, επειδή χρωστούν στις τράπεζες. Θέλω να ευχαριστήσω τους Ελληνες ειρηνοδίκες, γιατί έχουν καταλάβει τον σκοπό του νόμου. Βοηθούν πολύ τους δανειολήπτες και διαμορφώνουν μια κοινωνική πολιτική των αδύνατων δανειοληπτών μας έναντι τραπεζών».
Espressonews.gr