Επανέρχεται το «πόθεν έσχες» στα ακίνητα από το 2013


Το «πόθεν έσχες» επανέρχεται ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς στο υπουργείο δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αναστολής στην εφαρμογή του
Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, από την 1η Ιανουαρίου 2013, φέρεται να αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Το «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε ανασταλεί το 2010, για τρία χρόνια, οπότε και θα επανερχόταν από τις αρχές του 2014. Όμως επειδή η αναστολή του μέτρου δεν βοήθησε στην τόνωση της κτηματαγοράς και ούτε απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει το «πόθεν έσχες» ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, το πόθεν έσχες θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν  με τα εισοδήματα τους την κάθε δαπάνη για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου ακινήτου (οικοπέδου, αγροτεμαχίου κα).    Η επαναφορά του μέτρου ένα χρόνο νωρίτερα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στον εντοπισμό του μαύρου χρήματος.
Με το «πόθεν έσχες» στα ακίνητα θα διευκολυνθεί και η δημιουργία του Περιουσιολογίου, μέσω του οποίου το ΥΠΟΙΚ θα ελέγχει όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.
Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το υπουργείο εξετάζει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με τρεις συντελεστές (10%, 30% και 45%) από το πρώτο ευρώ στα  ενοίκια είτε με έναν ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%.
 
Top