Η κυβέρνηση βιάζεται, η ΔΗΜΑΡ αρνείται και η Ευρώπη αναμένει…

Παρά τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα νέα μέτρα για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, μετά και την «κατάσταση αναμονής» που αποφάσισε να κρατήσει η Ευρώπη- κατά το χθεσινό Europe Working Group- για την οριστική συμφωνία.
Η τεχνική ομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο μέχρι την Κυριακή στην Αθήνα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία εντός της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο μέτρων.
Σε περίπτωση που τελικώς επέλθει συμφωνία την Ομάδα Εργασίας, η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα επιβαρύνουν την ύφεση το 2013 τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που συμφωνήθηκε με την τρόικα, εκτιμά το (ΚΕΠΕ). Συγκεκριμένα η ύφεση υπολογίζεται στο 4,5% για την επόμενη χρονιά έναντι 3,5%.
ΔΗΜΑΡ
Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Πέμπτη, η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την ομόφωνη και σταθερή άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ πρότεινε είτε να αποσυρθούν τα εργασιακά, είτε να αποσυρθούν προσωρινά έως το τέλος 2013, οπότε θα υπάρξει ούτως ή άλλως επικαιροποίηση του μνημονίου, είτε -τέλος- να έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο προκειμένου το κόμμα του κ. Κουβέλη να μπορεί να ψηφίσει «παρών».
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα επόμενα εικοσιτετράωρα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση σε συμπληγάδες
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου θα έχουν έρθει στη Βουλή δύο νομοσχέδια που θα συνοδεύουν τη συμφωνία με την τρόικα.
Το πρώτο και κρίσιμο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) του νέου μνημονίου, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2013.
Πάντως, στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωναν σήμερα ότι το κόμμα δεν θα μεταβάλει τη στάση του, ακόμα και αν η κυβέρνηση φέρει τα εργασιακά στη Βουλή μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται.
«Θα πάμε μέχρι τέλους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Εάν η τρόικα δεν αποσύρει τα εργασιακά, τότε η κυβέρνηση οφείλει να τα φέρει χωριστά στη Βουλή» συνέχισε ο ίδιος.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν την επιστροφή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συγκληθεί και η ΚΟ.
Ωστόσο, στο εσωτερικό ήδη εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για σειρά θεμάτων, όπως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής.

Πηγή: epikaira.gr
 
Top