Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγειάς σε 800 Ολοήμερα και 150 Δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στον Πειραιά στο ξενοδοχείο Metropolitan (Αίθουσα Χίος). Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κος Α. Κατσίκης, καθώς και η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Μ. Μενανάκου. 
 Ο κύριος Κατσίκης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΟΟ τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και ΕΟΟ), αναγνωρίζοντας την ευεργετική ενίσχυση του ΕΣΠΑ. Επισήμανε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων στις παιδικές ηλικίες που αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κος Κατσίκης αναφέρθηκε εν συντομία στα άλλα δύο Προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αφορούν «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και Ενημέρωσης του Γενικού Πληθυσμού για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας» και στην «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας». Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Μενανάκου, η οποίος καλωσόρισε το Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Πειραιά και Κυκλάδων. 
Η κα Μενανάκου τόνισε και αυτή, τη σημασία τέτοιου είδους Προγραμμάτων ειδικά για το μαθητικό πληθυσμό της περιφέρειας και τα οφέλη που αναμένονται να αποκομιστούν. Επίσης εξέφρασε την ευχαρίστησή της για την παρουσία εκπροσώπων από τα νησιά των Κυκλάδων. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την έμπρακτη στήριξη που πρόκειται να παρέχει ο Ο. Σ. Πειραιά στο Πρόγραμμα μέσω της κινητοποίησης των τοπικών Οδοντιάτρων. Συνεχίζοντας, ο κύριος Καλαβριτινός Μ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου), προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγωγής Υγείας στα παιδιά, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής Στοματικής Υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. 
Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετέχουν είναι περίπου 30.000 άτομα. 
Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα κυρίως στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. 

Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτή την κατεύθυνση. 
Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος. 
 Την παρουσίαση του Προγράμματος ακολούθησε η ομιλία της Κας Ε. Ζαφείρη, εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού (CMT Προοπτική ΕΠΕ) αναφερόμενη λεπτομερώς στη Διαδικασία Υλοποίησης του Προγράμματος και στην Υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Οδοντιάτρων. 
 Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με την κυρία Σ. Κουλατζίδου (Παιδοδοντίατρος – Διευθύντρια Οδοντ. Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων – Αγ. Κυριακού) η οποία αναφέρθηκε στην αξία της Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας αλλά και σε συγκεκριμένες οδηγίες για τον Έλεγχο της Στοματικής Υγείας των μαθητών και τη Φθορίωση. Το πρόγραμμα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Μ. Στάππα (Οδοντίατρος-Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, τ.Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου). Η κα Στάππα στην ομιλία της εστίασε στην Παιδαγωγική Προσέγγιση του Προγράμματος. Επίσης, αναφέρθηκε στον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής ενός προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στον Μαθητικό πληθυσμό. 
Με την ανάλυση των διάφορων μαθησιακών μοντέλων και με έμφαση στην Ενεργητική Βιωματική Μάθηση, η κα Στάππα έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δάσκαλοι στην υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με έμφαση στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία και με συγκριμένες ερωτήσεις, μεταξύ των οδοντιάτρων και των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες από τον Πειραιά και τις Κυκλάδες. 
Τέλος διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η ανάγκη επιτυχίας τέτοιου είδους προγραμμάτων καθώς επίσης και η ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης αντίστοιχων δράσεων σε μόνιμη βάση.
 
Top