Αδύνατη θεωρεί η Κυβέρνηση την αποφυγή περικοπών στα ειδικά μισθολόγια το 2013

Η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016.

Η Κυβέρνηση για να αποφύγει να περικόψει τα ειδικά μισθολόγια (ακόμη και έως 20%) θα πρέπει να διασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο τόσο οι υπηρεσίες του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και στελέχη υπουργείων θεωρούν πολύ δύσκολο να συμβεί.

Οι περικοπές προβλέπουν την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων και τη σύνδεση του μισθού τους με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον στενό δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει περικοπές της τάξης του 12% στις αποδοχές όσων εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Για εφέτος η προβλεπόμενη εξοικονόμηση των 200 εκατ. ευρώ θα προέλθει από ισοδύναμα μέτρα το 70% των οποίων έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.
 
Top