Την τελική του προσέγγιση προς τον Κόκκινο Πλανήτη άρχισε το ρομποτικό όχημα Curiosity της NΑSA που αποχαιρέτησε τη Γη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Με μέγεθος ίσο με αυτό ενός αυτοκινήτου και θερμοπυρηνική ενέργεια, το όχημα, που είναι ένα πλήρες επιστημονικό εργαστήριο, θα πραγματοποιήσει έρευνες και αναλύσεις για....
τουλάχιστον δύο χρόνια, με στόχο να μας αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, εάν έχουμε γείτονες εντός του Ηλιακού μας συστήματος. Εάν, δηλαδή, υπάρχει κάποια μορφή ζωής.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Curiosity θα προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη τη Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 8.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Mετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, οι επιστήμονες θα περάσουν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκoνται τα όργανα.

Τις πρώτες ημέρες το Curiosity θα στείλει μερικές φωτογραφίες αρχικά μαυρόασπρες και στη συνέχεια έγχρωμες, ενώ αργότερα θα αρχίσει τις έρευνες και αναλύσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Ενώ το μικρό ρομποτικό όχημα θα ακουμπά την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, στη Νέα Υόρκη τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις γιγαντοοθόνες που θα στηθούν στην Τάιμς Σκουέρ. Βέβαια, όσοι συγκεντρωθούν εκεί δεν πρόκειται να δουν το εγχείρημα σε πραγματικό χρόνο.

Με αγωνία

Αυτό που θα δουν, αντιθέτως, θα είναι το προσωπικό του κέντρου ελέγχου του Jet Propulsion Laboratory της NASA να περιμένει με αγωνία να λάβει τα σήματα που μαρτυρούν ότι το διαστημικό εργαστήριο βρίσκεται στην επιφάνεια του Αρη.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης επιστημονικών αποστολών της NASA, Τζον Γκράνσφελντ «δεν υπάρχει καλύτερο σημείο από την Τάιμς Σκουέρ για να συμμετάσχουν και οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης στην ιστορικής σημασίας προσεδάφιση.

Η Τάιμς Σκουέρ, άλλωστε, είναι ο τόπος που οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώνονται σε όλα τα ιστορικά γεγονότα»

Από:  kathimerini.gr

 
Top