Εταιρεία «ειδικού σκοπού» θα συσταθεί για την αξιοποίηση των 660 στρεμμάτων της λιπασματοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας- Κερατσινίου.
Στην εταιρεία «ειδικού σκοπού» θα μετέχουν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης και αναμένεται να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και οι άλλες ιδιοκτήτες, που είναι ο ΟΛΠ ΑΕ, η ΑΓΕΤ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Αυτοδιοίκηση.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζένης Βαμβακά, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα.
Οι 3 βουλευτές κατέθεσαν κοινή ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας μετά από δημοσιεύματα αλλά και πληροφορίες, που φτάνουν στους ίδιους «για σχέδια δήθεν αξιοποίησης του μοναδικού φυσικού κάλους ελεύθερου χώρου των πρώην Λιπασμάτων, ως ναυτιλιακού και εμπορικού κέντρου» .
Από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκύπτει ξεκάθαρα ότι μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, που είναι αρμόδια για να κινηθεί η διαδικασία χορήγησης σχετικών αδειών, «κανενός είδους φάκελος με σχέδια αξιοποίησης ή ανάπλασης της συγκεκριμένης περιοχής».
Ο δε υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι «επειδή ο εν λόγω χώρος ανήκει στο μεγαλύτερό του μέρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, ο ΟΛΠ αναμένει πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ε.Τ.Ε, της ΑΓΕΤ και των Ελληνικών Πετρελαίων, ώστε μαζί με την Αυτοδιοίκηση να δημιουργηθεί μια εταιρεία «ειδικού σκοπού» με στόχο την ανάπλαση της περιοχής, βάσει των απόψεων της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών».
Οι ιδιοκτήτες της έκτασης
Ειδικότερα:
•Ο ΟΛΠ διαθέτει περίπου 117 στρέμματα
•Η Εθνική Τράπεζα, η οποία μέσω της θυγατρικής της «Πρότυπος Κτηματική» διαθέτει 254 στρέμματα, του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων, από το οποίο έχουν διατηρηθεί μόνο ορισμένα κτίρια.
•Η εταιρεία ΑΓΕΤ στην οποία ανήκουν τα 117,4 στρέμματα,
•Η ΒΡ στην οποία ανήκουν 82,25 στρέμματα.
•112,65 στρέμματα αποτελούνται από δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, ανάμεσά τους και το παλιό «Γυψάδικο».
Τι προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό για τα Λιπάσματα
Σε ότι αφορά τις απόψεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών έχουν καταγραφεί στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά όπου αναφέρονται τα εξής:
Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες.
• Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και Θαλασσίου μετώπου, με τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου, που θα προκύψει με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων πολιτικής γης. Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές δραστηριότητες.
• Οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη περιορισμένης πυκνότητας και χαμηλού μέσου ΣΔ, με ενσωμάτωση εφαρμογών βιοκλιματικού σχεδιασμού στα κτίρια και το δημόσιο χώρο, που θα εγγυάται την αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.
• Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και σε συνέχεια με την εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης του Πειραιά.
ΠΗΓΗ: http://pireas2day.gr/02,05,4819,00.aspx
πηγη