Φάρμακα ΔΩΡΕΑΝ για τους ασφαλισμένους;
Εισήγηση χορήγησης γενόσημων φαρμάκων χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας.
Στόχος είναι να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικα. Η πρόταση έχει υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και μελετάται.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου σχολίασε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να επιτευχθούν οι σφιχτοί οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Στην περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή, θα επιφέρει μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ασφαλισμένους και εξοικονόμηση για τα Ταμεία. Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο σκεύασμα για το έλκος κοστίζει 20 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει σήμερα συμμετοχή 5 ευρώ (25%).
Για το αντίστοιχο γενόσημο (τιμή 8 ευρώ), ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει καθόλου συμμετοχή.Ωφελημένο είναι και το Ταμείο, καθώς στην πρώτη περίπτωση συμμετέχει στη δαπάνη με 15 ευρώ και στη δεύτερη με 8 ευρώ.
Η επικείμενη έλευση της τρόικα έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό του υπουργείου, προκειμένου να εμφανιστεί εναλλακτική πρόταση στις σκληρές της θέσεις. Στην οδό Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία μετείχε -ως εμπειρογνώμων-και ο τέως γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος. Αποκλειστικό της θέμα ήταν η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.
Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι ο υπουργός Υγείας ανέφερε στον γενικό γραμματέαΑντώνη Δημόπουλο ότι δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η τρόικα ζητά καθήλωση της δαπάνης των Ταμείων στα 2,88 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. που ήταν πέρυσι (μείωση 800 εκατ.). Η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να διαπραγματευτεί παράταση εφαρμογής του σκληρού αυτού στόχου.
Βασικό επιχείρημα είναι ότι χρειάζεται εύλογο διάστημα προσαρμογής, προκειμένου το σύστημα να αφομοιώσει το σοκ των αλλαγών. Οι συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 7 έως 9 Ιουλίου. Χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τις διοικήσεις ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ.
Τα οφέλη από τη χρήση γενοσήμων
500 εκ. για την Ελλάδα, 15 δισ. για την ΕΕ
Σημαντική επένδυση στην προσπάθεια για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θεωρούνται τα γενόσημα από τους οικονομολόγους της Υγείας. Η ευρεία χρήση τους στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μελέτη της Κομισιόν δείχνει ότι τα γενόσημα συμβάλλουν στην περιστολή της δαπάνης για φάρμακα κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τα γενόσημα φάρμακα. Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα γενόσημα μπορούν να συμβάλουν στον «αναγκαστικό εξορθολογισμό» που επιβάλλει η κρίση.
Ο ερευνητής της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας της Σχολής, από τα οποία προκύπτει ότι το 83,2% των Ελλήνων γιατρών αποδέχονται τα γενόσημα ως προς την ποιότητά τους, ενώ το 85,9% τα θεωρούν αποτελεσματικά και το 84,7% ασφαλή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου εμφανίστηκε σύμφωνος με τα γενόσημα, αρκεί να πληρούν το τρίπτυχο ασφάλεια – αποτελεσματικότητα – ποιότητα. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης σχολίασε πως ό,τι μπορούσε να γίνει με τις τιμές των φαρμάκων έχει γίνει και ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι να δοθούν κίνητρα για τα γενόσημα σε γιατρούς και ασθενείς.
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Τι ισχύει σε χώρες της Ευρώπης
Κίνητρα για χορήγηση γενοσήμων υπάρχουν και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τα Ταμεία και οι γιατροί συμφώνησαν να δίνονται στους δεύτερους επιπλέον 5 ευρώ ανά επίσκεψη, εφόσον το 25% των συνταγών αφορούν γενόσημα. Σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις έχουν προχωρήσει η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Στην Ελλάδα, τα γενόσημα είναι φθηνά, αλλά όχι όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των νοσοκομείων έχουν δείξει ότι αντίγραφα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά, μπορούν να διατεθούν με έκπτωση, η οποία ξεπερνά το 90%!
Τα γενόσημα χορηγούνται συστηματικά στις ευρωπαϊκές χώρες (60% των συνταγών). Σε αυτά περιλαμβάνονται και πρώην πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία -χάνοντας την προστασία της πατέντας- διατίθενται έως και κατά 80% πιο φθηνά. Η μείωση αυτή συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των αντιγράφων τους.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μετά το τέλος της πατέντας, η τιμή του φαρμάκου μειώνεται κατά 50%, ενώ τα αντίγραφά του έχουν τιμή στο 40% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου. Στη χώρα μας η κατανάλωση γενοσήμων είναι κοντά στο 18% και στόχος είναι να ξεπεράσει το 30%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ για το ethnos.gr
 
Top