Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εικόνα που εμφανίζει η λαϊκή κατανάλωση όπως αυτή καταγράφεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τζίρο στα καταστήματα της χώρας.
Η συνεχής πτώση της κίνησης σ’ όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης δείχνει ότι μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών, υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που σαρώνουν μισθούς και συντάξεις, δεν είναι σε θέση να καλύψει ακόμα και στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες.
Τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παραπέμπουν σε …πολεμική περίοδο, αφού για χρόνια πλέον σημειώνεται κατακόρυφη, αλλά και σταθερά συνεχιζόμενη, πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, με το ρυθμό υποχώρησης να διατηρείται σταθερά σε διψήφια νούμερα το α’ τετράμηνο του 2012, ενώ η αρνητική δυναμική που καταγράφεται τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως και να ξεπεράσει και τις επιδόσεις του 2011, όταν ο όγκος των λιανικών πωλήσεων είχε υποχωρήσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενδεικτικό της κατάρρευσης που εμφανίζουν οι λιανικές πωλήσεις είναι, ότι μεταξύ Γενάρη 2010 και Απρίλη 2012, ο δείκτης του όγκου των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 20,1%. Πρόκειται για στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον βαθύ και παρατεταμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία από το 2008, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς θα βγούμε από τον κρισιακό αυτό κύκλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλη του 2012, σε σχέση με τον Απρίλη του 2011, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 13,5 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αν δε ληφθούν υπόψη τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων η μείωση ανέρχεται στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.
Την περίοδο Γενάρη – Απρίλη 2012 προς Γενάρη – Απρίλη 2011 παρατηρείται μείωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες, με τα καταστήματα ειδών διατροφής να υποχωρούν κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών 16,8 ποσοστιαίες μονάδες και τα λοιπά καταστήματα 15,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων καλύπτει όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, με τακαταστήματα ειδών διατροφής να καταγράφουν μείωση 10,7 ποσοστιαίες μονάδες, τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών 11,6 ποσοστιαίες μονάδες και τα λοιπά καταστήματα 17,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, σε μονοψήφια ποσοστά κινείται η πτώση του όγκου των πωλήσεων στα πολυκαταστήματα (-6,7%) και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-8,8%), ενώ σε διψήφια ποσοστά κινείται η πτώση στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (-20,5%), σταΦαρμακευτικά – Καλλυντικά (-12,9%), στην Ενδυση – Υπόδηση (-27,2%), στα Βιβλία – Χαρτικά (-15,3%) και στα Επιπλα – Ηλεκτρικά είδη – Οικιακό εξοπλισμό (-17,1%).
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης