Μπροστά σε ένα ζοφερό θέαμα βρέθηκαν Βέλγοι αρχαιολόγοι του ελεύθερου πανεπιστημίου των Βρυξελλών όταν άνοιξαν ένα αρχαίο περουβιανό τάφο 1.000 ετών, καθώς αντίκρισαν ένα πλήθος θαμμένα μωρά που φαίνεται πως είχαν σφαγιαστεί σε τελετουργικές θυσίες. Συνολικά η σκαπάνη έφερε στο φως 80 πτώματα σε έναν οβάλ θάλαμο μήκους 20 μέτρων στο Πατσακαμάκ, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Λίμα.
Μέσα στον θάλαμο υπήρχαν δέκα σκελετοί νεογέννητων μωρών και νηπίων, το καθένα θαμμένο γύρω από την περίμετρο με το κεφάλι του να «κοιτάζει» προς τον τύμβο. Πέρα από αυτά τα πτώματα, υπήρχαν 70 ακόμη σκελετοί και μούμιες - όλα τοποθετημένα σε εμβρυϊκή στάση- και τα περισσότερα βρίσκονταν ακόμη τυλιγμένα με υφάσματα. Κάποια άνηκαν σε άντρες, άλλα σε γυναίκες και υπήρχε ευρεία γκάμα ηλικιών.
Δίπλα τους ήταν απλωμένα κτερίσματα, κερμαμικά αγγεία, σκύλοι, ινδικά χοιρίδια και μάσκες από βαμμένο ξύλο. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω αρχαία κοινότητα είχε παρακμάσει πολύ νωρίς, ο τύμβος βρέθηκε ανέπαφος και δεν είχε συληθεί από αρχαιοκάπηλους.
«Η αναλογία ενηλίκων/παιδιών είναι ασυνήθιστα ανεβασμένη σε αυτό τον τάφο. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο υποθέσεις: ανθρωποθυσία ή διατήρηση μωρών που πέθαναν από φυσικά αίτια για να εναποτεθούν σε αυτό τον τάφο εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.», δήλωσε ο αρχαιολόγος Πέτερ Έεκχουτ και πρόσθεσε ότι αρκετά από τα άτομα που είχαν ταφεί εκεί είχαν υποστεί θανατηφόρα χτυπήματα ή τραύματα ή σοβαρές ασθένειες. «Ένας έφηβος είχε χτυπηθεί από χτύπημα στο κρανίο», δήλωσε.
«Σε ολόκληρο το νεκροταφείο υπάρχουν ίχνη πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η σύφιλη.», είπε ο Εεκχουτ. Η περιοχή όπου βρέθηκε ο τύμβος είναι γνωστή ως ένας από τους μεγαλύτερους προ-ισπανικούς χώρους ανασκαφών της Νοτίου Αμερικής και σημαντικό θρησκευτικό, τελετουργικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο.
Κυριαρχούνταν από τους Πατσακαμάκ, που του έδωσαν και το όνομά του, από το 900 μ.Χ. ως το 1470, οπότε και κατακτήθηκε από τους Ίνκα και έπειτα από τους Ισπανούς το 1533. Μέσα σε λίγα χρόνια από την τελική του κατάκτηση, ο χώρος ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε.
Πηγή: tovima.gr