Για άλλη μια φορά η προσοχή της Ευρώπης και του κόσμου στρέφεται στην Ελλάδα επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», σε άρθρο της με τίτλο «στην Ελλάδα η κρίση είναι πολιτική».
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου δημιουργούν την ελπίδα ότι η χώρα θα μπορέσει να αναδυθεί από την τρομερή κρίση στην οποία βυθίζεται. Ωστόσο, με το φόβο που μεγαλώνει, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.
Οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο. Έξι μήνες μετά το «ψυχόδραμα» που οδήγησε στην παραίτηση τον Γ. Παπανδρέου και την αντικατάστασή του από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, οι εκλογές θα πρέπει να είναι η στιγμή της αλήθειας.
Στο λίκνο της Δημοκρατίας, η κάλπη παραμένει το κύριο μέσο έκφρασης των πολιτών, που θα καταλογίζουν ευθύνες, θα εκφράσουν ανησυχίες, θυμό και τις προσδοκίες τους και θα αποφασίσουν γι αυτούς που θα αναλάβουν να τους βγάλουν από το σημερινό τέλμα.
Ποτέ στην Ελλάδα, από το τέλος του πολέμου, οι εκλογές δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας. Οι πολίτες δεν θα κρίνουν «τίποτα λιγότερο από την παραμονή τους ή όχι στην Ευρώπη και την ευρωζώνη» και τον τρόπο με τον οποίο θα υπερβούν τη σημερινή κατάρρευση.
Όμως, οι Έλληνες, συγκλονισμένοι, με αίσθημα ναυτίας και αποπροσανατολισμού, θα ψηφίσουν με ένα μείγμα φόβου, θυμού και παραίτησης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.
Κάνοντας αναφορά στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος επιρρίπτει ευθύνες στα δύο κόμματα εξουσίας, αναφέρει το newsbomb.gr, ενώ αναφέρεται στους κινδύνουςπου εγκυμονεί η κάλπη.
«Κατά την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέουείχε καταρτίσει μια λίστα 180 κλειστών επαγγελμάτων, που απολαμβάνουν προνόμια και προστατεύονται από τον ανταγωνισμό. Όμως, ένα κλειστό επάγγελμα παρέμεινε προστατευμένο και «κληρονομείται» από τον πατέρα στο γιο: αυτό του Έλληνα πολιτικού. Είναι επείγον να μεταρρυθμιστεί», καταλήγει το δημοσίευμα.