Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτή η αντιοικονομική για την πολιτεία και τους πολίτες επιχειρηματική δραστηριότητα, αποβλέπει στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στο τοπικό όμως περιβάλλον όπου εγκαθίστανται δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα γεγονός που αναγνώρισε και το Συμβούλιο Επικρατείας. Υποχρέωσε λοιπόν την πολιτεία να θεσπίσει όρους ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι δραστηριότητες κάθε περιοχής. Να προστατευτούν οι ιστορικοί τόποι, οι ειδικές μορφολογίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχαιολογικά μνημεία, οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι τουριστικές περιοχές.

Η Μάνη είναι σημαντικός ιστορικός τόπος, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μορφολογία εδάφους με σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και με πολλαπλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο υποχρέωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να εντάξει την Μάνη στο Natura 2000 και να οριστεί ως ζώνη ειδικής προστασίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Δύο όμως ιδιωτικές εταιρείες προτίθεται να εγκαταστήσουν πληθώρα αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών σε ολόκληρη τη Μάνη, από την Γέρμα έως την Βάθεια και το Ταίναρον. Έχουν ήδη υποβάλλει τις μελέτες και οι κρατικές υπηρεσίες προχωρούν στην έγκρισή τους αγνοώντας την προστασία που θα πρέπει να εξασφαλίσουν για τη Μάνη.

Η τοπική αρχαιολογική Υπηρεσία, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης, που έκανε τις αυτοψίες και τον έλεγχο των υπό τοποθέτηση περιοχών με την πληθώρα των βυζαντινών μνημείων, γνωμάτευσε αρνητικά και εισηγήθηκε την μη τοποθέτηση ούτε μιας ανεμογεννήτριας στη Μάνη. Η κεντρική όμως Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που πρόεδρός του είναι η γενική γραμματέας το Υπουργείου, γνωμοδότησε θετικά και ο υπουργός επέτρεψε την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξαντλεί την αυστηρότητα του αρχαιολογικού νόμου στους πολίτες της Μάνης, ταλαιπωρεί αυτούς αφάνταστα για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, δεν επιτρέπει να φαίνεται ίχνος τσιμέντου ή αλουμινίου, ενώ για τις εταιρείες επιτρέπει τόνους τσιμέντου και μετάλλου που σε ποσότητα συναγωνίζεται και αυτόν τον όγκο ολόκληρης της Μάνης.

Ο υπουργός του περιβάλλοντος ενέκρινε τις περιβαλλοντολογικές μελέτες των εταιρειών, αγνοώντας τους παραδοσιακούς οικισμούς και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μορφολογία τα ης Μάνης και ξεπέρασε την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νομοθετικό τέχνασμα. Το Φεβρουάριο του 2012 πέρασε ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες στην Μάνη αρκεί αυτές να έχουν ραντάρ και να σταματούν για να περάσουν τα πουλιά. Αυτό θεωρείται από τους ειδικούς απόλυτα ανεπαρκές και γι’ αυτό έχουν κατατεθεί πολλαπλές προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Μπροστά σε αυτή την αδιαφορία της πολιτείας, καλούνται οι Μανιάτες να προστατεύσουν την πατρίδα τους, την ταυτότητα της Μάνης, τους πολίτες της και τον πολιτιστικό τουρισμό υψηλής ποιότητας που διαθέτει.
 
Top