«Μαύρη» μέρα σήμερα για τους εργαζόμενους, καθώς λήγει η περίοδος μετενέργειας για χιλιάδες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι οι εργοδοτικές οργανώσεις, να μπορούν πλέον και με το γράμμα του νόμου να διεκδικούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς.
Όλα δείχνουν ότι....
από σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα υποχρεωθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι μειωμένων αποδοχών τουλάχιστον κατά 15%.
Οι εργαζόμενοι ωθούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενοι σε μειονεκτική θέση. Η ανυπαρξία υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης (ή κλαδικής ή επιχειρησιακής) επιτρέπει στον εργοδότη να προχωρήσει μονομερώς σε μειώσεις μισθών μέσα από τα ακόλουθα τεχνάσματα:
1. Την μη καταβολή σειράς επιδομάτων μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου
2. Την μην καταβολή του βασικού μισθού που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και προσγείωση του βασικού μισθού με βάση τα νέα χαμηλότερα όρια την Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Και μόνο αυτοί οι δύο όροι, είναι αρκετοί για να συμπιέσουν τις αποδοχές ενός εργαζόμενου από 22% έως 40% ανάλογα με τα επιδόματα που προβλέπει η κάθε κλαδική σύμβαση.
Σύμφωνα με το fpress.gr, με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το τελευταίο τρίμηνο οι μισθοί μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 22%.
Συγκεκριμένα :
- Έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα. Οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και το 35%.
- Έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
Στο μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
Τι γίνεται με τις συμβάσεις που έληξαν 14 Φεβρουαρίου;
Οι όροι των συμβάσεων ισχύουν μόνο για ένα τρίμηνο. Δηλαδή έως σήμερα 14 Μαΐου.Μετά το τρίμηνο, θα ισχύει μόνο ο βασικός μισθός, το επίδομα ωρίμανσης, το επίδομα τέκνων, το επίδομα σπουδών και το επίδομα επικινδυνότητας. Μόνο από την κατάργηση των υπόλοιπων επιδομάτων (κυριότερο εκ των οποίων είναι το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του βασικού μισθού) ο εργαζόμενος θα χάσει ακόμη και το 20% των αποδοχών του ανάλογα με το επάγγελμα και το περιεχόμενο της σύμβασης.
Τι άλλαξε στον βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την 14η Φεβρουαρίου;
Όποιος προσλαμβάνεται με τον βασικό μισθό της ΕΣΣΕ, θα υποστεί μείωση των αποδοχών του κατά 22%. Το ποσό που απομένει καθαρά για τον πρωτοδιόριστο ηλικίας άνω των 25 ετών, περιορίζεται πλέον στα 486,71 ευρώ αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι νέοι μισθοί, ανάλογα με το αν οι εργαζόμενοι είναι παντρεμένοι ή ανύπαντροι, αποτυπώνονται αναλυτικά στον πίνακα του fpress.gr
Τι άλλαξε στον βασικό μισθό των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών;
Ο μισθός τους είναι μειωμένος κατά 32% σε σχέση με τον παλαιό βασικό μισθό. Δηλαδή θα αμείβονται με 426,64 ευρώ καθαρά αν αφαιρεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα, ο μεικτός μισθός των νέων διαμορφώνεται στα 601,11 ευρώ (το 80% του βασικού) αλλά στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί καθώς υπήρχαν προϋποθέσεις χορήγησης (να μην απολύσει ο εργοδότης κλπ).
http://www.newscode.gr/