Τρόμο έχουν προκαλέσει στα ανώτερα στελέχη του υπουργείου οικονομικών τα στοιχεία για τις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων. ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι οι αιτίες που έχουν προκαλέσει μεγάλο έλλειμμα από τις πολύ χαμηλές εισπράξεις. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από τους πολύ χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος είτε ηλεκτρονικά προς το taxisnet είτε χειρόγραφα στις εφορίες και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αργή εκκαθάριση και είσπραξη των σημαντικότερων φορολογικών εσόδων του κράτους. Μάλιστα σε σύγκριση με στοιχεία προηγούμενων ετών, οι φετινοί ρυθμοί υποβολής δηλώσεων είναι τρομακτικά μειωμένοι.

Οι πιθανότεροι λόγοι που έχουν οδηγήσει στα αποτελέσματα αυτά είναι ότι αρκετοί φορολογούμενοι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν έχουν αρχίσει τις διαδικασίες συμπλήρωσης των Ε1 επειδή περιμένουν ακόμα να τους έρθει η χειρόγραφη δήλωση στο σπίτι, ενώ αρκετοί άλλοι φορολογούμενοι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας καθυστερούν επίτηδες την υποβολή ή περιμένουν μέχρι να λήξει η προθεσμία.

Κύκλοι φοροτεχνικών/λογιστικών γραφείων και των επαγγελματικών τους ενώσεων επισημαίνουν ότι ο ρυθμός προσέλευσης του κόσμου στα γραφεία τους είναι κατά 60% μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι φορολογούμενοι έχουν μπερδευτεί σε έναν γόρδιο δεσμό φορολογικών νόμων που αφορούν τα εισοδήματα όπως τεκμήρια συντελεστές αφορολόγητα όρια κόψιμο φοροαπαλλαγών αποδείξεις κ.α και θέλουν πρώτα να υπολογίσουν τον φόρο τους σωστά και μετά προσφεύγουν στα λογιστικά γραφεία όπου εκεί διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι πρέπει να πληρώσουν τελικά πολύ περισσότερα χρήματα και ψάχνουν δυνατότητες κάλυψης τεκμηρίων. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μόλις πληροφορούνται το ποσόν που πρέπει να πληρώσουν βάζουν τα κλάματα βρίζουν και γενικά απογοητεύονται, αυτοί κυρίως είναι συνταξιούχοι και άτομα με ακίνητα και περιουσία που επειδή έχουν χαμηλά εισοδήματα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα εξαιτίας των αντικειμενικών δαπανών ιδιοκατοίκησης.

Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δίχως κανέναν δισταγμό λένε στους λογιστές τους να μην συμπληρώσουν στην δήλωση επιπλέον ακίνητα δεύτερες συντάξεις ενοίκια αυτοκίνητα και άλλα στοιχεία τα οποία τις προηγούμενες χρονιές τα δήλωναν κανονικά και φορολογήθηκαν.

Ο κόσμος όπως επισημαίνεται κοιτάει να πληρώσει όσο ποιο λίγα γίνεται και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το αν το κράτος και οι αρμόδιες αρχές εντοπίσουν στοιχεία φοροδιαφυγής και υποστούν κυρώσεις. Υπήρχε περίπτωση συνταξιούχου που παρακάλεσε λογιστή να μην δηλωθεί η δεύτερη σύνταξή του. Ο συνάδελφος ανέφερε στον πελάτη οτι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και δεν τον συμφέρει αυτό. Ο πελάτης μαζεύει κατευθείαν τα χαρτιά του και πάει να φύγει νευριασμένος, τότε έτρεξε ο συνάδελφος του λέει καθίστε θα κάνω οτι πείτε, ο συνταξιούχος από την άλλη έβαλε σχεδόν τα κλάματα και λέει λυπημένος: αγόρι μου δεν τα βγάζω πέρα το καταλαβαίνεις; Ας μου κάνει οτι θέλει το κράτος δεν με νοιάζει καθόλου, με νοιάζει μόνο να έχω λίγα χρήματα για να ζήσω την ζωή μου μέχρι να πεθάνω. Η γυναίκα μου δεν ζει, τα παιδιά μου είναι στο εξωτερικό και δεν έχω περιουσία μένω στο ενοίκιο, ας χρωστάω και στο κράτος 1,000.000 δεν με ενδιαφέρει τίποτα.
tromaktiko
 
Top