«Εάν η Ελλάδα ήταν άνδρας, θα είχε θα γεράσει δεκαετίες μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του BBC κάνοντας ανασκόπηση στις πρόσφατες εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
«Τα γκρίζα μαλλιά και οι ρυτίδες θα άρχιζαν να φαίνονται» αναφέρει ο αρθρογράφος Mark Lowen τονίζοντας πως το τελευταίο διάστημα ήταν «ιδιαίτερα ταραχώδες» για την Ελλάδα.
«Αυτή η χώρα έχει ξεπεράσει τόσα πολλά στη μακρά και πλούσια ιστορία της. Όμως ακόμη και οι Έλληνες έχουν μπερδευτεί από όσα συμβαίνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο», αναφέρει, σύμφωνα με το mediagate.gr
Το δημοσίευμα μας μεταφέρει πίσω στις 6 Μαΐου, μια «όμορφη μέρα με ήλιο», ημέρα εκλογών. Στη συνέχεια περιγράφει τα αποτελέσματα της κάλπης, την «ψήφο τιμωρίας» προς τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με 21 έδρες.
Τα αμφίρροπα αποτελέσματα των εκλογών «άφησαν την Ελλάδα χωρίς κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της. Και ήρθαν μέρες πολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια , με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, τονίζοντας πως ένας άνθρωπος που μάχονταν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάστηκε να καλέσει στο γραφείο του τον ηγέτη του κόμματος των νεοναζί στα πλαίσια διαβουλεύσεων.
Τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να μοιάζουν με «σενάριο από τραγωδία του Αισχύλου, όμως το δράμα είναι αληθινό και οι συνέπειες σοβαρές» αναφέρει ο Mark Lowen.
«Και έτσι η Ελλάδα βαδίζει κουτσαίνοντας προς τις δεύτερες εκλογές μέσα σε 6 εβδομάδες και αναπόφευκτα θα πλαισιωθούν από ένα είδος δημοψηφίσματος: το μήνυμα από την Ευρώπη είναι πως η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της μείωσης του κόστους εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ».
«Πρόκειται όμως για ένα έθνος που νιώθει ότι πιέζεται από το Βερολίνο και«ξυλοκοπείται» από τη λιτότητα. Έχει παλέψει για να παραμείνει στο ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της ύφεσης. Ίσως είναι πολύ εξαντλημένο για να συνεχίζει να παλεύει», καταλήγει το δημοσίευμα.