Βενιζέλος – Σαμαράς θα πέσουν απ’ την καρέκλα πριν την ζεστάνουν;
Είμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες και οι πάλαι ποτέ μονομάχοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν είπαν κουβέντα για την ταμπακιέρα.
Αυτήν που καίει τους Ελληνες πολίτες. Δεν ξεκαθάρισαν, εν ολίγοις, τι μέτρα θα πάρουν σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο, προκειμένου να καλύψουν τον στόχο των 11,7 δισ για τον οποίον δεσμεύτηκαν, υπογράφοντας τη νέα δανειακή σύμβαση και το δεύτερο Μνημόνιο.
Πότε περιμένουν να το κάνουν; Προφανώς μετά τις εκλογές!
Γι αυτό ροκανίζουν τον προεκλογικό χρόνο με κοκκορομαχίες, παίζοντας το ρόλο του σχολιαστή του αντίπαλου, παρά του ηγέτη που προσδοκά να κυβερνήσει τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή της.
Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ στο Ζάππειο, στο πολυσέλιδο κείμενο, πέρασε στα γρήγορα τα μέτρα του Ιουνίου.
Δεν εξήγησε ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα πάρει ώστε να μη γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με βάση ποια χρονοδιαγράμματα θα υλοποιήσει το σχέδιο του.
Επικαλέστηκε, επίσης, το πάρτι που γινόταν στο ΙΚΑ με τη “βιοτεχνία” παράνομων επιδομάτων που είχαν στήσει υπάλληλοι και πολίτες. Το σκάνδαλο αυτό, όμως, έκανε ..10 χρόνια να βγει στο φως.
Αναφέρθηκε και σε εξοικονομήσεις από ηλεκτρονικά διαχειριστικά συστήματα στο δημόσιο, από την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων, από τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομούνται 2,5 δισ το χρόνο, όπως είπε.
Και αυτό είναι σωστό αλλά μακροπρόθεσμο μέτρο, αφού η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που είναι μια ανάλογη διαδικασία, είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επίσης μιλάει γενικώς και αορίστως, αποφεύγοντας, με πολύ προσοχή να δεσμευτεί για τον Ιούνιο. Έστειλε πέντε σημεία για την ανάπτυξη στον Μπαρόζο που παρέπεμπαν σε έκθεση ιδεών.
Αναλίσκεται σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον Σαμαρά, για το ποιος έσωσε τον 13ο και τον 14ο μισθό, ξεχνώντας ακόμη και το στοιχειώδες, ότι και οι δύο δέχθηκαν άγρια κριτική διότι με τη μείωση του κατώτατου μισθού που έδωσαν ως αντάλλαγμα στην τρόϊκα, τελικά χάθηκαν τρεις και όχι δύο μισθοί…
Και εκείνος υποστηρίζει ότι οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν προσμετρηθεί ευρώ, ευρώ
Θέση, όμως, για τις απολύσεις πχ στο δημόσιο που αποτελούν μνημονιακή δέσμευση, δεν πήρε. Ούτε για τις μειώσεις στο εφάπαξ που έρχονται από την επομένη των εκλογών.
Εκτός κι αν οι Σαμαρας και Βενιζέλος δεν λένε τι μέτρα θα πάρουν ή θα στηρίξουν τον Ιούνιο, γιατί όλα είναι ήδη γνωστά και έχουν δεσμευτεί να τα υλοποιήσουν χωρίς να κάνουν «κιχ».
Τα μέτρα αυτά κινούνται στην ίδια λάθος συνταγή που σκοτώνει τον άρρωστο, της περαιτέρω μείωσης των μισθών και συντάξεων κλπ.
Διώχνουν ψήφους, δεν φέρνουν, και ξανά τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί.
Αν φαντάζονται, όμως, ότι θα μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και η όλη κουβέντα θα γίνεται μόνο για το ποιός θα αναλάβει την πολιτική διαχείριση της καταστροφής, στις 7 Μαΐου, είναι γελασμένοι.
Οι Ελληνες πολίτες, περισσότερο πολιτικοποιημένοι από ποτέ, δεν πηγαίνουν σε εκλογές για να ξαναδούν το ίδιο έργο και να ζήσουν τα ίδια και χειρότερα.
Ή θα το συνειδητοποιήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και θα πουν την αλήθεια στους πολίτες για αυτό που τους περιμένει, ή να ξέρουν ότι θα πέσουν από την καρέκλα της εξουσίας πριν ακόμη καλά- καλά τη ζεστάνουν
Χριστίνα Κοραή για το aixmi.gr
 
Top