Με ένα μίνι- φορολογικό μέσα στο νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσεις φορολογικές εκκρεμότητες.
Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 321 του πολυνομοσχεδίου ορίζεται ότι οι ημιυπαίθριοι, όπως σοφίτες, πατάρια και υπόγεια που είχαν νομιμοποιηθεί πρόσφατα με τον νόμο 4014/2011, θα υπολογίζονται ως τεκμήρια με 40 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ατομικό φορολογικό στην ακίνητη περιουσία καθώς το ΦΑΠ και το Ε9 θα εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε φορολογούμενο. (Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου)
Όπως δημοσιεύει το real.gr, η ρύθμιση αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα οδηγούνται προς ενοποίηση σε έναν ενιαίο φόρο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί μετά τις εθνικές εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:
• Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας .Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.
• Αποδεσμεύεται η υποχρέωση να δηλώνονται στοιχεία ακινήτων (Ε9) λόγω αλλαγής οικογενειακής κατάστασης και διατηρείται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης.
• Το εκκαθαριστικό για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται ατομικά για συζύγους ή συνιδιοκτήτες. Στόχος είναι να αποφευχθούν προστριβές μεταξύ των φορολογούμενων που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υποβάλλουν από κοινού δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και για τους οποίους μέχρι σήμερα προβλεπόταν η έκδοση κοινού εκκαθαριστικού ΦΠΑ. Για παράδειγμα σύζυγοι που έχουν χωρίσει ή είναι σε διάσταση και ο σύζυγος δεν προβαίνει σε διακοπής της σχέσης στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.
• Κάθε φορολογούμενος με εισόδημα άνω του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ οφείλει να υποβάλλει φορολογική δήλωση, ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν στις 6.000 ευρώ.
• Το «χαράτσι» στα ακίνητα δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο.
• Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ. Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
• Τα μισθωτήρια συμβόλαια για τα ακίνητα θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στις Εφορίες.
• Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών- μελών του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
• Αλλαγές στο άρθρο 99 προκειμένου να γίνει αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για τις πτωχεύσεις.