Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το μέλλον, τα συνεχή χαράτσια και οι φόροι, η ανεργία και οι περικοπές μισθών, οπλίζουν το χέρι των πολιτών που δηλώνουν έτοιμοι να ξεσπάσουν με την πρώτη ευκαιρία στους πολιτικούς. 
Αντιδράσεις όπως οι επιθέσεις με αυγά, γιαούρτια, ακόμα και η χειροδικία εις βάρος των πολιτικών, θεωρούνται από αρκετούς «αποτελεσματικές πρακτικές».
Η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών ξεχειλίζει και αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ισπανίας της Πορτογαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, που έρχεται στη δημοσιότητα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κρίση καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους όσους βρίσκονται στα άκρα του οικονομικού φάσματος: τους πολύ φτωχούς και τους πολύ πλούσιους - οι τελευταίοι, καθώς φοβούνται το «απ' τα ψηλά στα χαμηλά και απ' τα πολλά στα λίγα».
Τα στοιχεία της έρευνας προκαλούν αίσθηση, καθώς και οι μέχρι πρότινος φιλήσυχοι πολίτες, δηλώνουν πρόθυμοι να αντιδράσουν και να εκδηλώσουν το θυμό τους απέναντι στους πολιτικούς.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υπερθεματίζει την αγορά μόνο ελληνικών προϊόντων για την τόνωση της οικονομίας, τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την άρνηση πληρωμής νέων φόρων.
Το 30,4% των ερωτηθέντων θεωρεί αποτελεσματικές τις επιθέσεις με αυγά και γιαούρτια κατά πολιτικών. Το 21,2%εκτιμά ως δραστική τη χειροδικία εναντίον πολιτικών προσώπων, το 17,1% λέει «ναι» στον εμπρησμό αυτοκινήτων πολιτικών, το 14,6% στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων καταστολής, το 7,9% στους εμπρηστικούς μηχανισμούς και το 6,2% στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.
Σε επιθέσεις με αβγά και γιαούρτια δηλώνει ότι θα συμμετείχε το 26,8%, ενώ σύμφωνα με την έρευνα το 16,1%ομολογεί ότι θα χτυπούσε πολιτικούς αν του δινόταν η ευκαιρία. Το 12,5% ότι θα έβαζε φωτιά σε αυτοκίνητα βουλευτών και υπουργών, ενώ το 12,6% δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να επιτεθεί σε δυνάμεις καταστολής. Εμπρηστικό μηχανισμό θα τοποθετούσε το 5% ενώ το 5,1% δηλώνει ότι δυνητικά θα εμπλεκόταν σε καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Παθητική στάση, με αρνητικά συναισθήματα (ταπείνωση, φόβο, ενοχή, άγχος, απογοήτευση, θλίψη, ματαίωση, αίσθημα ανημποριάς) δηλώνει ότι υιοθετεί το 67,7%, ενώ την αποτάσσεται το 25,7%.

Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη, η αισιοδοξία, η αγωνιστικότητα - θετικά συναισθήματα ενεργούς συμμετοχής, κατά τους ερευνητές - συγκεντρώνουν θετικές απαντήσεις σε ποσοστό 35,6% και αρνητικές σε ποσοστό47,2%.
http://www.newsbomb.gr
 
Top