Το ηλεκτρονικό σκαμνί είναι πλέον πραγματικότητα! : Δικαιοσύνη με ηλεκτρονική μορφή που θα δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης σε διαδίκους και δικηγόρους είναι ο στόχος του προγράμματος που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Δικαιοσύνη με ηλεκτρονική μορφή που θα δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης σε διαδίκους και δικηγόρους είναι ο στόχος του προγράμματος που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Πρόκειται για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης οι οποίες άμεσα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και έως το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αφαίρεση όλων των εγγράφων τα οποία θα υποβάλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή, η ανάρτηση στο διαδίκτυο του πινακίου των δικαστηρίων, η αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων με την επέκταση της μηχανοργάνωσης σε όλα τα τμήματα Ποινικού Μητρώου της χώρας καθώς και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων αλλά και η εφαρμογή του θεσμού της εξέτασης μαρτύρων κλπ αλλά και παράστασης δικηγόρων και διαδίκων με τηλεδιάσκεψη.
Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:
•Ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου στο Πρωτοδικείο Αθηνών και αποϋλοποίησης ενσήμων (κόστος έργου 54.000 ευρώ) :. Το έργο έχει ολοκληρωθεί τεχνικά και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τους δικηγόρους. Με την αποϋλοποίηση των ενσήμων, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των δικηγόρων της Αθήνας για την κατάργηση της αναχρονιστικής διαδικασίας κατά την οποία οι δικηγόροι έπρεπε να επικολλούν τα ένσημα για να καταθέσουν τα δικόγραφά τους και να συλλέγουν μανιωδώς τις «ουρίτσες» για να τις επικολλήσουν εκ νέου στο ασφαλιστικό τους βιβλιάριο κάθε Φεβρουάριο κατά την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Πλέον, για όσους δικηγόρους κάνουν χρήση του ως άνω συστήματος, οι «ουρίτσες» αντικαθίστανται από μια βεβαίωση του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει προς τα ταμεία κατά τη διάρκεια εκάστου έτους.
•«Ταχείας Εξυπηρέτησης» Fast Lane (χωρίς κόστος): Από το Σεπτέμβριο 2011 εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαδικασία «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων. Οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου.
Μέσα στο 2012 αναμένονται να ολοκληρωθούν τα έργα:
•Στατιστικά της Δικαιοσύνης :
α. Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών (κόστος 69.600 ευρώ)
β. Στατιστική μελέτη για τις εκκρεμείς μη φορολογικές υποθέσεις (κόστος 73. 800 ευρώ).
•Ηλεκτρονικό πινάκιο (κόστος 185.600 ευρώ): Με το έργο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα να αναρτάται στο διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων και να ενημερώνεται συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας .
•Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων Ποινικού Μητρώου στα κράτη μέλη της ΕΕ– ICRS (κόστος 336.692 ευρώ): Θα επιτρέψει ηλεκτρονικά την ταχύτερη ενημέρωση του κράτους μέλους της Ε.Ε για αμετάκλητη καταδίκη υπηκόου του από άλλο κράτος μέλος.
Μέσα στο 2012 αναμένεται η έναρξη υλοποίησης των ακόλουθων έργων:
•Εθνικό ποινικό μητρώο (ολοκλήρωση το 2013 - κόστος 8.678.019 ευρώ): Θα επεκταθεί η μηχανοργάνωση σε όλα τα τμήματα Ποινικού Μητρώου της χώρας, πέρα από τα επτά ήδη μηχανογραφημένα τμήματα. (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλος καθώς και το αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
•Ηλεκτρονικές υπηρεσίες καταστημάτων κράτησης (ολοκλήρωση το 2013 - κόστος 3.571.182 ευρώ): Πρόκειται να μηχανογραφηθούν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και να συνδεθούν με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα παρέχεται η δυνατότητα στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους των κρατουμένων (συγγενείς, δικηγόροι) να λαμβάνουν ηλεκτρονικά αντίγραφα του φακέλου των κρατουμένων.
•Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ολοκλήρωση το 2013).
Μέσα στο 2012 προγραμματίζεται η προκήρυξη των παρακάτω έργων:
•Ψηφιακή καταγραφή, απομαγνητοφώνηση, τήρηση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων (κόστος 17.600.000 ευρώ)
•Βελτιστοποίηση της Ροής Ποινικής, Πολιτικής και Διοικητικής Διαδικασίας (ολοκλήρωση 2013-14 κόστος 976.120 ευρώ)
•Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) (ολοκλήρωση 2013-14 κόστος 15.000.000 ευρώ): Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση της πορείας οποιασδήποτε υποθέσεως εισάγεται στη Δικαιοσύνη.
Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου είναι η εφαρμογή στην πράξη της εξέτασης μαρτύρων κλπ αλλά και παράστασης δικηγόρων και διαδίκων με τηλεδιάσκεψη. Τα οφέλη από την εφαρμογή του θεσμού αυτού υπολογίζεται ότι θα είναι:
(α) πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή μετακινήσεων διαδίκων, μαρτύρων κλπ ειδικά σε περιοχές της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, όπου οι μετακινήσεις καθίστανται πολυέξοδες και ενίοτε προβληματικές,
(β) ελαχιστοποίηση του ρίσκου αλλά και εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή μεταγωγής/μετακίνησης κρατουμένων από φυλακές ή αστυνομικά τμήματα,
(γ) δυνατότητα εξέτασης με τηλεδιάσκεψη ασθενών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει επίσης τρόπους για την ενίσχυση δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών (νέων, δραστηριοποιούμενων στην περιφέρεια κτλ) για την αξιοποίηση υπηρεσιών ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται η παροχή εξοπλισμού (όπως ταμπλέτες ή άλλες συσκευές) και η ανάπτυξη εφαρμογών για συγκεκριμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (π.χ. βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, κτλ).
 
Top