από ecomobilityaianteio.blogspot.com

Κατά καιρούς, πολλά έχουν ακουστεί για την περιβόητη, άλλοτε διπλή και άλλοτε μονή, ζεύξη του νησιού μας με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τι σημαίνει, όμως, ένα τέτοιο έργο και ποιός πραγματικά εξυπηρετείται; Η ομάδα ecomobility, έχοντας ως βασικό της γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα, δηλώνει αντίθετη με το συγκεκριμένο έργο, γιατί πάλι εξυπηρετείται μόνο το αυτοκίνητο και αποθαρρύνεται αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ από το Πέραμα
Τι είναι όμως η βιώσιμη κινητικότητα; Βιώσιμη κινητικότητα, κατά τον καθηγητή κ.Βλαστό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, "σημαίνει καθαρές, υγιείς, ασφαλείς, ευχάριστες, οικονομικές μεταφορές, σε συνθήκες ανθρωπιάς και πολιτισμού, με σεβασμό στην ιστορία και στην κλίμακα της πόλης, στα χαρακτηριστικά του αναγλύφου, στον άνθρωπο και ειδικότερα στους πιο ευάλωτους που είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες. Σημαίνει λιγότερα αυτοκίνητα. Σημαίνει υπευθυνότητα απέναντι στον πλανήτη. Πρόκειται για όρους για τους οποίους η Ελλάδα θα ελέγχεται κατά πόσον τους τηρεί, διότι ότι κάνουμε εδώ έχει επιπτώσεις στους γείτονές μας. Τα ψέματα τελείωσαν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Επομένως, ένα τέτοιο "έργο" κάθε άλλο παρά βιώσιμη κινητικότητα μπορεί να σημαίνει... Βέβαια, επειδή για κάθε τι που απορρίπτεις, πρέπει να έχεις και μία πρόταση, παραθέτουμε τα παρακάτω:
1. Να επεκταθεί άμεσα το metro ή/και το τραμ στο Πέραμα.
2. Να θεωρηθεί η θαλάσσια συγκοινωνία της Σαλαμίνας αστική, προσφέροντας για τους κατοίκους του νησιού μηνιαία κάρτα, μειωμένο εισιτήριο με κοινωνικά κριτήρια και να πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή μετακίνηση των ΑμΕΑ.
3. Να υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων για μία βόλτα στο νησί μας και να γίνει μία αρχή για τη χάραξη και φύλαξη των ποδηλατόδρομων.
Λέμε ΟΧΙ στη ζεύξη, ΝΑΙ στη δημόσια συγκοινωνία, στο περπάτημα, στο ποδήλατο, στην ποιότητα ζωής. Αυτή η φωνή ίσως τελικά αξίζει να ακουστεί!
 
Top