Του Γιώργου Κύρτσου
Ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς προσυπέγραψαν προκλητικά άδικες αποφάσεις, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, οι οποίες στερούν από τους ανέργους και τις οικογένειές τους βασικά δικαιώματα. Η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% είχε ως συνέπεια την ανάλογη μείωση του....
επιδόματος ανεργίας, το οποίο συνδέεται με αυτόν. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουτρουμάνης επιχείρησαν να αποσυνδέσουν, για προφανείς προεκλογικούς λόγους, το επίδομα ανεργίας από τον μειωμένο κατά 22% κατώτατο μισθό, η αντίδραση όμως της τρόικας υπήρξε άμεση και δυναμική. Τους επανέφερε στη δημοσιονομική τάξη, εκθέτοντάς τους ανεπανόρθωτα στην αντίληψη των Ελλήνων πολιτών.
Την πλήρωσαν οι άνεργοι

Σε όλη τη διάρκεια της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προέβαλλαν ανύπαρκτες, όπως αποδείχτηκε, κόκκινες γραμμές. Θα προστάτευαν τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες μπήκαν, με κάθε επισημότητα, σε διαδικασία σαλαμοποίησης. Θα απέτρεπαν την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ προετοίμασαν το έδαφος –με τη μείωση του κατώτατου μισθού και τη μετενέργεια– για την απώλεια τριών τουλάχιστον μισθών για τους περισσότερους εργαζόμενους. Θα εξασφάλιζαν αντισταθμιστικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών για να μη δεχτούν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική πίεση οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας.

Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής φλυαρίας και του ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας ήταν μεταξύ των άλλων η μείωση του επιδόματος ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) από 461 ευρώ το μήνα στα 359 ευρώ. Κάθε άνεργος και η οικογένειά του θα στερηθούν 98 ευρώ το μήνα για να πληρώσουν το τίμημα της υποκρισίας, της ιδιοτέλειας και της αναποτελεσματικότητας του δικομματισμού.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Από το υστέρημα των ανέργων και των οικογενειών τους θα συγκεντρωθούν, σε ετήσια βάση, 350 εκατ. ευρώ, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα τριπλάσιο ποσό –της τάξης του 1 δισ. ευρώ– μόνο και μόνο από τη ματαίωση της παραγγελίας δύο ακόμη γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μισό από το ποσό των 350 εκατ. ευρώ εάν υποχρέωνε τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα και τη διοίκηση της Εθνικής να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν και να πληρώσουν τους τόκους - μέρισμα που αναλογούν για το 2010 για τις προνομιούχες μετοχές που έλαβαν οι τράπεζές τους από το ελληνικό Δημόσιο με βάση το πακέτο ενίσχυσής τους από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2008.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν, για λογαριασμό του δημόσιου ταμείου, τουλάχιστον το μισό από το ποσό που στέρησαν από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειές τους ακολουθώντας το καλό παράδειγμα του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, οι οποίοι παραιτήθηκαν της προεδρικής και της πρωθυπουργικής αποζημίωσης. Η πρωτοβουλία τους δεν βρήκε μιμητές.

Τα δύο κόμματα εξουσίας επιμένουν να αντλούν αστρονομικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι βουλευτές επιμένουν στο ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που τους ξεχωρίζει από τους άλλους πολίτες, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος καλύπτει με κάθε τρόπο τις προκλητικές σπατάλες που σχετίζονται με τη στελέχωση, τη φρούρηση της Βουλής, τη λειτουργία ειδικού τηλεοπτικού σταθμού κτλ.

Όλοι οι παραπάνω βολεύτηκαν, ο καθένας με τον τρόπο του, για να στείλει στη συνέχεια το σύστημα εξουσίας το λογαριασμό της σκοτεινής ιδιοτέλειας και της προκλητικής αναποτελεσματικότητας στις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και στις οικογένειές τους.

Από:  citypress.gr
 
Top