Νέες ευνοϊκότερες αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο δίνει παράταση από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια στην περίοδο ρύθμισης των χρεών, η έναρξη της οποίας υπολογίζεται όχι από την έκδοση της απόφασης, όπως προβλεπόταν, αλλά από την κατάθεση της σχετικής αίτησης.
Δυνατότητα ρύθμισης χρεών έχουν και τα πρόσωπα που διατηρούσαν ατομικές επιχειρήσεις αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, οι οφειλές των οποίων είναι περιορισμένες.
Η επιδίωξη της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριογίνεται προαιρετική από υποχρεωτική, καθώς διαπιστώθηκε απροθυμία των τραπεζών να επεξεργαστούν ουσιαστικά τα αιτήματα των οφειλετών.
Στο εξής η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού μπορεί να εκδηλωθεί, σε οποιοδήποτε στάδιο κιαν βρίσκεται η υπόθεση μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το δικαστήριο μπορεί να εξαιρέσει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας για περίοδο ακόμη και 30 ετών, εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής το δικαιολογούν.
Επίσης, απαγορεύεται η κατάσχεση ατομικού λογαριασμού μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές ζωτικής σημασίας.
Το νομοσχέδιο προωθεί τη συλλογική αντιμετώπιση των χρεών, ώστε να μη δημιουργούνται δανειστές δύο ταχυτήτων, με πιστωτές ενταγμένους στη διαδικασία και εκτός αυτής.
Μόλις εκδίδεται η απόφαση που ορίζει τις προκαταβολές, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλειτις τυχόν διαφορές για την περίοδο που έχει διανυθεί, με ευνοϊκό επιτόκιο, μέχρι και το έκτο έτος από την κατάθεση της αίτησης.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν και για τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και θα εκδικαστούν ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.
Με βάση το νόμο, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από τα χρέη που αδυνατεί να εξοφλήσει με την πάροδο ορισμένης περιόδου από την κατάθεση της αίτησης.
Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να μειώσει μέχρι τρία χρόνια την περίοδο ρύθμισης ή αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη, καθώς και να αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση και μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα έφεση κατά αυτής, σύμφωνα με το newsbomb.gr
Με βάση διάταξη του νομοσχεδίου, οι δικαστικοί επιμελητές θα λαμβάνουν μειωμένη αμοιβή για τις επιδόσεις που αφορούν την εφαρμογή του, ενώ ενισχύονται οι κανόνες διαφάνειας στην προώθηση και παροχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών υπηρεσιών, και ιδίως των ασφαλίσεων ζωής και ασθενειών.