Ενδοκυβερνητική, αλλά και… εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η χθεσινή στάση του Γιάννη Ραγκούση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπως εκδηλώθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ταξί, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.
Συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ πάντως εκτιμούν ότι πρόκειται για στάση ενδεικτική μόνο, που βάζει τις βάσεις για συγκρουσιακές καταστάσεις στο μέλλον εντός του κόμματος, με τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας άλλωστε, να έχει εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση του από τον νέο αρχηγό Ευάγγελο Βενιζέλο, μη στηρίζοντάς τον στον δρόμο για την ηγεσία, αλλά και διαμορφώνοντας …ρεύμα στο εσωτερικό του κόμματος, την επαύριο κιόλας της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.
Ακούγοντας ο κ.Ραγκούσης τον υπουργό Υποδομών χθες να μιλά για «πληθυσμιακά κριτήρια«, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την διατήρηση της «μαύρης αγοράς«, όπως είπε, και την παραμονή του επαγγέλματος ως «ερμητικά κλειστό«.
«Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προωθεί μία εξαίρεση που πραγματοποιείται για μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα όταν το σύνολο του ελληνικού λαού έχει υποστεί τις αναπόφευκτες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την αναγκαία υπερφορολόγηση σε επιχειρήσεις, το άνοιγμα άλλων μέχρι πρόσφατα κλειστών επαγγελμάτων. Αποτελεί μία εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μίας μικρής ολιγαρχίας και εγείρει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικής ηθικής», είπε μεταξύ άλλων, για να καταψηφίσει στη συνέχεια το νομοσχέδιο και να αποχωρήσει από την αίθουσα, καταγγέλλοντας πως «»χαρίζουμε» 28.000 επαγγελματίες στον Σαμαρά και τον Λυμπερόπουλο».
Νωρίτερα, δε, είχε ρωτήσει τον κ.Βορίδη και μη πιστεύοντας ότι η τρόικα είναι ενήμερη και σύμφωνη με το νομοσχέδιο, είχε ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από την τρόικα ότι συμφωνεί. Λίγες ώρες αργότερα, δε, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι δανειστές μας επί υπουργείας του.
Παρα το γεγονός πάντως ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που δεν περνά με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία από το υπουργικό συμβούλιο -μια και ο Λουκάς Παπαδήμος, παρατηρώντας ότι «μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες», ζήτησε «να τα βρούμε γρήγορα» και τελικά να δωθεί λύση μέσα από το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ.Βορίδης- φαίνεται να μην προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στο εσωτερικό της δεδομένου ότι δεν αναμένεται να τεθεί καν θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, μέγα θέμα προκύπτει για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Εάν τελικά ο κ.Ραγκούσης πραγματοποιήσει την απειλή του και δεν το ψηφίσει ούτε στη Βουλή, αποτελεί προς το παρόν αναπάντητο ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο κ.Βενιζέλος, που βρίσκεται ούτως ή άλλως «στα μαχαίρια» με τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ιδιαίτερα, στην προεκλογική αυτή περίοδο, που ο κ.Βενιζέλος (για τον οποίο τονίστηκε ότι είχε εκφράσει τη συγκατάθεσή του στο νομοσχέδιο του κ.Βορίδη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακόμα) επιχειρεί να αναδείξει την «ενότητα» στο κόμμα, καλώντας σε πανστρατιά.
Οι διαξιφισμοί στο υπουργικό συμβούλιο πάντως σύμφωνα με τη real.gr, δεν περιορίστηκαν εκεί χθες. Αντίθετα, οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών του ΠΑΣΟΚ ως επί το πλείστον οδήγησαν στηναπόσυρση διάταξης για την εκδίκαση των υποθέσεων απαλλοτρίωσης και οριοθέτησης τελικά μεγάλων έργων.
Σύμφωνα με τη διάταξη που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται από τα κατά τόπους Εφετεία, αλλά μόνο από την Αθήνα, με βασικό επιχείρημα την μεγαλύτερη… διαφάνεια.
Έντονα αντέδρασε τότε ο Σωκράτης Ξυνίδης, που αντέτεινε ότι έτσι αυξάνεται η πιθανότητα αδιαφάνειας, σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι και οι δύο υπουργοί –Παπαϊωάννου,Βορίδης- είναι δικηγόροι Αθηνών…
Τη διαφωνία του στην ρύθμιση πάντως εξέφρασε και ο Γιώργος Πεταλωτής, «καρφώνοντας» μάλιστα τον κ.Παπαϊωάννου, ότι δεν τον είχε ενημερώσει σχετικώς.
Τελικά, την… λύση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, που παρατηρώντας πως ως έχει η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, τους προέτρεψε να την τροποποιήσουν. Έτσι, αποσύρθηκε μέχρι νεωτέρας…