Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος προτείνει αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες και πάγωμα της αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο κ. Κωσταράκος αναφέρεται αναλυτικά στην οικονομική κρίση και στα νέα δεδομένα που διαγράφονται για την πορεία του στρατού, στις κατευθυντήριες εντολές του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, τονίζει πως: «Επιδιώκουμε να αποκτήσουμε εκείνες τις επιχειρησιακές δυνατότητες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ενεργούμε επιτυχώς σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης, με δεδομένο ότι οι σχέσεις της χώρας μας σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τα χαρακτηριστικά “ασταθούς ειρήνης”», αναφέρει το newsbomb.gr.
Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προβαίνει σε οδηγίες με απώτερο στρατηγικό στόχο «τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος μέσα από την ποιοτική βελτίωση», ενώ επισημαίνει πως «η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς ως προς το αναγκαίο επίπεδο μαχητικής ισχύος».
Αντίθετα, ο κ. Κωσταράκος υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να δούμε την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής ισχύος, όπως η ψυχή, η οργάνωση, η ηγεσία, η ιστορική παράδοση», ενώ όσον αφορά το τομέα των εξοπλισμών τονίζει ότι«το κύριο βάρος πέφτει πλέον στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι επαρκές και πολύ καλής ποιότητας.»
Αναλυτικά οι δέκα προτεραιότητες που θέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ:
-Προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. αρμάτων μάχης.
-Συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
-Στρατιωτική θητεία 12 μηνών.
-Βελτίωση δυνατοτήτων των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης.
-Ρύθμιση των χρεών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
-Επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού
-Βελτίωση του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου.
-Εκσυγχρονισμός των νομών περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών και υπαξιωματικών.
-Νέα δομή δυνάμεων – Συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Αξιολογήσεων του Στρατού Ξηράς.
-Βελτίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών- Αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών