EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΘΗΛΙΑ» ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroupέδωσε το «πράσινο φως» στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα230 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση από τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 53,5%, επιτρέποντας τη μείωση κατά107 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την έγκριση του πακέτου των 325 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2012 και την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά από τις εκλογές.
Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο πρόγραμμα παρέχει συνολική εγγύηση για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ακόμη, ότι το Eurogroup έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες και υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες από την ελληνική κοινωνία ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε βιώσιμο δρόμο.
Το Eurogroup σημειώνει επίσης, ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ηαποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι οι βασικοί στόχοι του νέου προγράμματος, του οποίου η επιτυχία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει μια γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να προωθηθούν η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Eurogroup επέμεινε στη ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από την ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία της στην Ελλάδα για τον καλύτερο συντονισμό της τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη δηλώνουν έτοιμα να παράσχουνεμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Ομάδα Δράσης.
Το Eurogroup καλοσώρισε ακόμη τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να παρουσιάσουν εντός διμήνου στην ελληνική νομοθεσία διάταξη η οποία θα διασφαλίζει ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Η διάταξη αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Γιουρογκρούπ.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν στη μείωση των επιτοκίων στις 150 μονάδες βάσης (1,50%), κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 2,8% έως το 2020 και εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.
Από τη συνεισφορά των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 1,8% έως το 2020 και εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.
Τί προβλέπει η συμφωνία για το «κούρεμα»
Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Το ποσοστό του «κουρέματος» αυξήθηκε έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε κυρίως η γερμανική κυβέρνηση στο Eurogroup.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.
Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών του IIF,Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του εκτιμώμενου ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και ότι επιπλέον θα μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.
Τα μέλη της Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών θα εξετάσουν τις παραμέτρους της συμφωνίας, καθώς και την επίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για το σύνολο των 30 ετών (που θα είναι η μέγιστη διάρκεια των νέων ομολόγων) και 2,63% ώς το 2020.
Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως τον Φεβρουάριο του 2042.
Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, η ζημία υπολογίζεται στο 75%.
Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.
Οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (ώρα Ελλάδος), όπου και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τη συμφωνία.
ΠΗΓΗ: iskra.gr
 
Top