«Φάκελος δάνεια»: Η πρώτη «κρούση» από το υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δάνεια έχει γίνει ήδη στις τράπεζες για ένα θέμα που κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρηματίες.
Τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, από την πλευρά τους, όπως αναφέρει το Έθνος, ζητούν γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (όπως είχε γίνει και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) προτού ληφθούν αποφάσεις.
Όπως ξεκαθαρίζουν οι τράπεζες, αυτό που είναι κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί ότι δικαίωμα στο «κούρεμα» θα πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες που φροντίζουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και όχι οι «μπαταχτζήδες».
Μέσα στο Μάρτιο οι αποφάσεις – Από 20% έως 30% το ποσοστό
Με την κυβέρνηση να αναζητά λύση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό που θα κυμανθεί από 20% έως 30%.
Με όλο και περισσότερους δανειολήπτες να δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο, όπως ξεκαθάρισε ο γ.γ. Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος.
Αν υιοθετηθεί η λύση του κουρέματος, αυτό θα σημάνει για τα νοικοκυριά «ανάσα» 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις 30 έως 36 δισ. Συνολικά, δηλαδή, θα πρόκειται για διαγραφή οφειλών που ίσως αγγίξει και τα 70 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 εκατομμύρια, με τις συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανέρχονται στις 248,5 δισ. ευρώ για το 2011. Εξ αυτών, τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονται σε 36,5 δισ. ευρώ.
Το μυστικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων
Όπως διαβάσατε στο star.gr την Κυριακή, η εφημερίδα παρουσίασε ένα μυστικό σχέδιο για το «κούρεμα» στα δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το σχέδιο αναφερόταν στην ύφεση φέτος και πρότεινε τράπεζες και κυβέρνηση να δουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα», το οποίο σημαίνει διαγραφή χρεών για τις επιχειρήσεις ώστε να απαλλαγούν από τα βάρη τους και να αναλάβουν επενδυτικά σχέδια.
Αναφορικά, με τα νοικοκυριά, η πρόταση προβλέπει να ξεκινήσει η διαγραφή χρεών από ομάδες πληθυσμού που η τράπεζα θα κρίνει ότι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο με τα νέα δεδομένα και όχι σε ανέργους ή άλλες ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέσω του σχετικού νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σε αριθμό-ρεκόρ οι αιτήσεις για πάγωμα οφειλών σε δάνεια
Στο αριθμό-ρεκόρ έχουν φθάσει εξάλλου, τα αιτήματα που υποβάλλονται στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων.
Τα αιτήματα αφορούν είτε «πάγωμα» της οφειλής για 3 ή 6 μήνες, είτε αναχρηματοδοτήσεις, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Παράλληλα, για διευκόλυνση των πολιτών το ανώτατο όριο ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου αυξήθηκε από τα 70-75 στα 80-85 έτη.