Ενας στους τρεις ανθρώπους άνω των σαράντα ετών έρχεται κάποια στιγμή αντιμέτωπος με πόνους στα γόνατα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των επεμβάσεων αντικατάστασης γονάτου αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το αυξημένο σωματικό βάρος και η αρθρίτιδα δεν είναι ωστόσο οι μόνοι ένοχοι για τα προβληματικά γόνατα. Καλό είναι να γνωρίζουμε καθετί που μπορεί να μας βλάψει.
Οστεοαρθρίτιδα
Συμπτώματα: Πόνος και οίδημα μπροστά και στα πλάγια του γονάτου, πρωινή ακαμψία που μπορεί να διαρκέσει έως και τριάντα λεπτά, πόνος ύστερα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εντονότεροι πόνοι το απόγευμα. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και το περπάτημα ή η ορθοστασία είναι οδυνηρά. Μερικές φορές τα γόνατα αποκτούν μόνιμη παραμόρφωση.
Θεραπεία: Δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση, παρά μόνο φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συχνή άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν το γόνατο είναι επιβεβλημένη.
Θυλακίτιδα (γόνατο της νοικοκυράς)
Συμπτώματα: Ενόχληση στο εσωτερικό του γονάτου ή το οστό της κνήμης, που γίνεται εντονότερη με τη σωματική δραστηριότητα, όπως το ανέβασμα σκάλας. Το γόνατο πονάει κατά την επαφή, «καίει» και εμφανίζει οίδημα.
Θεραπεία: Οι ενέσεις στεροειδών στον θύλακο μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή, ενώ το συσσωρευμένο υγρό μπορεί να αφαιρεθεί με σύριγγα.
Ρήξη μηνίσκου
Συμπτώματα: Οξύς πόνος στο κέντρο του γονάτου, ο οποίος χειροτερεύει όταν το γόνατο στρίβει. Είναι επίσης πιθανόν να «μπλοκάρει» και να μη λυγίζει ή τεντώνεται.
Θεραπεία: Σε ήπια περιστατικά τα παυσίπονα μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους, όμως σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί ή να επιδιορθωθεί το σημείο που έχει υποστεί ρήξη. Η άρθρωση αντιδρά στην κάκωση μαζεύοντας αρθρικό υγρό, η αφαίρεση του οποίου μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση από τον πόνο. Συνήθως όμως το υγρό και το οίδημα επιστρέφουν.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Συμπτώματα: Πόνοι στα γόνατα, που συνοδεύονται και από πόνους στα δάχτυλα, οίδημα στις αρθρώσεις, πρωινή ακαμψία που διαρκεί συνήθως πάνω από μία ώρα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως και τα δύο γόνατα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, όμως και τα γόνατα επηρεάζονται στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε σοβαρές περιπτώσεις η άρθρωση αλλάζει σταδιακά σχήμα και μπορεί να καταστραφεί εντελώς.
Θεραπεία: Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και κορτικοστεροειδή βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ τα λεγόμενα αντιρευματικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου μπλοκάροντας τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα χημικά που απελευθερώνονται όταν τα αντισώματα επιτίθενται στις αρθρώσεις. Ακόμα η θεραπεία με αναστολείς TNF-a έχει φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς δρα απευθείας στους μηχανισμούς που προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε πρώτη φάση.
Κύστη Baker
Συμπτώματα: Οίδημα στο οπίσθιο τμήμα του γονάτου, ερυθρότητα που συνοδεύεται από πόνο στο υπόλοιπο γόνατο και πόδι.
Θεραπεία: Η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου, όπως η αρθρίτιδα ή κάποιος τραυματισμός, συχνά αρκεί. Η ίδια η κύστη, η οποία δεν αφαιρείται χειρουργικά, επειδή συνήθως υποτροπιάζει, μπορεί να αδειάσει με τη βοήθεια του γιατρού, ενώ ο πάγος μπορεί να μειώσει σημαντικά το οίδημα.