Την εξαθλίωση των πολιτών και τον αφανισμό της ελληνικής οικονομίας… φιλοδοξεί να πετύχει με τα μέτρα που προτείνει, σε έκθεσή του, το ΔΝΤ. Στο επαίσχυντο κείμενο προβλέπονται δραματικές αλλαγές… στη φορολογία, όπου μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή (στο 19% ή 21%), αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.
Ιδού η Ρόδος… τώρα για τους 3 πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν αυτό το μόρφωμα που λέγεται κυβέρνηση Παπαδήμου.
Θα τα ψηφίσουν ή θα τα τρίψουν στη μούρη του Τόμσεν και της παρέας του;
Οι προτάσεις της ντροπής:
- Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου πχ από 5% ή 9% σε 13% και από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
- Αύξηση του ελαχίστου ορίου ετησίων ακαθαρίστων εσόδων που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξης των επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ για τις πωλήσεις αγαθών και τις 5.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στις 25.000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις.
- Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
- Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
- Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
- Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
- Εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ΄ αυτά.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.
- Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, χωρίς μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.
- Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου!
- Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων. Αργότερα, μείωση του συντελεστή του φόρου αυτού στο 20%.
- Αντικατάσταση φόρου συναλλαγών επί μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με έναν φόρο κερδών από κεφάλαιο.
- Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.
- Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 25%.
- Αύξηση φόρου βάσει κόρων για την εσωτερική ναυσιπλοϊα.
- Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες (εφόσον όμως το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας).
- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
- Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.