Του Γιώργου Δελαστίκ
Ωμός σαν γνήσιος Γερμανός ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ακριβώς όμως επειδή είναι Γερμανός, τόλμησε να πει δημοσίως με απόλυτη ευθύτητα αυτό που κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε το θάρρος να το κάνει. Ο διορισμός επιτρόπου επί του προϋπολογισμού της Ελλάδας σηματοδοτεί ξένη κατοχή και κατάλυση....
της δημοκρατίας στη χώρα, δήλωσε ο Γκάμπριελ χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Εχει απόλυτο δίκιο.Μόνο αυτός όμως μίλησε έτσι ανοικτά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δύο - τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες που αντέδρασαν στη γραμμή Μέρκελ όχι μόνο ήταν σοσιαλδημοκράτες (με εξαίρεση τον δεξιό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), αλλά επιπλέον προέρχονται από τις πιο στενά συμμαχικές χώρες της Γερμανίας - Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία. Κάποια ευαισθησία εξέφρασαν και ο δεξιός πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ο επίσης δεξιός υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας.
Ηγέτες χωρών όμως που είτε βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου (Πορτογαλία, Ιρλανδία) είτε απειλούνται να υπαχθούν σε παρόμοιο καθεστώς (Ισπανία, Ιταλία), δεν έβγαλαν άχνα! Οι ξένοι ηγέτες που δεν μας υπερασπίστηκαν όμως μας φταίνε; Μήπως είδε κανείς τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συγκυβερνούν να βγαίνουν και να κεραυνοβολούν τη Μέρκελ για τη βαθύτατη προσβολή και την επιβουλή κατά της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας των Ελλήνων; Πού να τολμήσουν!
Ευτυχώς που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σήκωσαν αυτά στους ώμους τους το βάρος των αντιδράσεων, αφύπνισαν την κοινή γνώμη και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός σφοδρότατου αντιγερμανικού κλίματος, που τελικά υποχρέωσε την κυβέρνηση Μέρκελ σε προσωρινή αναδίπλωση, με τη βοήθεια φυσικά των πολιτικών αντιδράσεων τόσο μέσα στην ίδια τη Γερμανία όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι η συγκεκριμένη αλαζονική επίθεση των Γερμανών εναντίον της Ελλάδας είναι μόνο η αρχή - κάτι σαν τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας κατ' απαίτηση του Χίτλερ τον Σεπτέμβριο του 1938, στα προεόρτια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γι' αυτό και αντέδρασαν φραστικά, έχοντας παραλύσει από τρόμο σε πολιτικό επίπεδο.
«Η Γερμανία απαιτεί να πάρει η ΕΕ τον έλεγχο του προϋπολογισμού της Ελλάδας» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» την Κυριακή, με τις σελίδες 2 και 3 αφιερωμένες στο θέμα της χώρας μας.
Οι Ισπανοί φυσικά καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι κι αυτούς τους περιμένει η ίδια μοίρα, αν οι Γερμανοί κατορθώσουν να επιβάλουν τον διορισμό γκαουλάιτερ, κατοχικού διοικητή στην Ελλάδα. «Το Βερολίνο θέλει να θέσει την Αθήνα υπό κηδεμονία» ήταν ο εξάστηλος τίτλος της δεύτερης σελίδας της ισπανικής εφημερίδας. «Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε γραπτώς στους κοινοτικούς εταίρους της να υποβάλουν την Ελλάδα σε έναν απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού της... Αυτό το δρακόντειο μέτρο προϋποθέτει το τέλος των υπολειμμάτων της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας των Ελλήνων» υπογράμμιζε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Ελ Παΐς».
«Ελληνική οργή κατά του σχεδίου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού από την ΕΕ» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος στο χθεσινό φύλλο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, της βρετανικής εφημερίδας στην οποία οι Ελληνες χρωστούν την αποκάλυψη του κατάπτυστου γερμανικού εγγράφου, αμέσως μόλις διανεμήθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών της Ευρωζώνης. «Η γερμανική κίνηση προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια (σ.σ. των Ελλήνων)» τόνιζε ο υπότιτλος στην πρώτη σελίδα.
Ακόμη και ο συντηρητικός, φιλοκυβερνητικός γερμανικός Τύπος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ορθότητα της απαίτησης της Μέρκελ για διορισμό γκαουλάιτερ στην Αθήνα. «Ξενοκρατία» ήταν η γεμάτη συμβολισμούς πρώτη λέξη στη λεζάντα της κεντρικής φωτογραφίας της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» που έδειχνε πίνακα με την άφιξη του Οθωνα το 1833, τον οποίον χαρακτήριζε ειρωνικά «μονάρχη εισαγωγής».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο... ευρω-σερίφης ίσως δεν έρθει
Ο... ευρω-σερίφης ίσως δεν έρθει
Αντίθετο στον διορισμό κατοχικού διοικητή στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», όπως γίνεται σαφέστατο από την ηλεκτρονική έκδοσή του. «Ετσι δεν το είχε φανταστεί η καγκελάριος. Ο λόγος ήταν για προσβολές, για πληγωμένη αξιοπρέπεια. Μέχρι και άσχημο λεξιλόγιο από την εποχή των ναζί έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής» γράφει το περιοδικό. «Ενας ευρω-σερίφης» για την Ελλάδα; Η γερμανική πρόταση να σταλεί στην Αθήνα ένας κομισάριος λιτότητας προκαλεί εξέγερση στην Ευρώπη» τόνιζε στους υπότιτλους του σχετικού άρθρου. «Κομισάριος Οθων» τιτλοφορούσε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», υπενθυμίζοντας ότι «μια εξέγερση υποχρέωσε τον Οθωνα και την Αμαλία να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Από: ethnos.gr