Διπλά χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κα­θώς από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται τα όρια ηλικίας και μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.
Ως... «αντίδωρο» (ή και «δώρον άδωρον», αν θέλετε) αυξάνονται τα πλασματικά έτη που...
μπορούν να αναγνωρίσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο για να επιταχύνουν τη συνταξιοδότη­σή τους. Όσον αφορά τα όρια ηλικίας για τη συ­νταξιοδότηση, οι αλλαγές προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του 2010 και υλοποιούνται σε... δόσεις. Στόχος είναι το 2013 να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 χρόνια ασφάλισης.
Οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, που μπήκαν στην αγορά ερ­γασίας από το 1983 έως και το 1992. Ωστόσο «σώζονται» όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με βάση το «παλαιό» καθεστώς και δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.
Παράλληλα συνεχίζεται η μείωση του ποσο­στού αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο, που προβλέπεται σε νόμο του 2002 και υλοποιείται σταδιακά. Ωστόσο η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο ερ­γαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το 2012 θα υπάρξει και νέος γύρος παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλ­λήλων, οι οποίες θα αφορούν τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και το ταμείο πρόνοιας (που χορηγεί το εφάπαξ).
 
Top