Του Γιώργου Δελαστίκ
Αδιαμφισβήτητο και αποκλειστικό δικαίωμα των μελών και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφασίσουν ποιον αρχηγό θα έχει το κόμμα τους, αν θα εγκαθιδρύσουν διαρχία, πότε θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους και πότε θα τον καθαιρέσουν. Ούτως ή άλλως τα θέματα αυτά αφορούν πρωτίστως τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έχουν και λόγο για τις επιλογές που θα κάνουν. Από εκεί και πέρα,...
σε δεύτερο επίπεδο, ενδιαφέρον για τις σχετικές εξελίξεις δικαιούνται να έχουν στον έναν ή τον άλλον βαθμό όσοι Ελληνες το επιθυμούν, καθώς οι εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν χώρα δημοσίως. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και τέτοιο θα παραμείνει όσο ικανό τμήμα των ψηφοφόρων του δίνει την ψήφο του, το ενδιαφέρον είναι ευρύτατο.

Τις αποφάσεις θα τις πάρει την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελείται από 360 περίπου μέλη. Μέχρι τότε οι εντός ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στην εσωκομματική διαπάλη των διαφόρων στρατοπέδων, ενώ οι εκτός ΠΑΣΟΚ συζητούν και αναλύουν τις γενικότερες πολιτικές επιπτώσεις των ενδεχόμενων αποφάσεων.
Το καθοριστικό θέμα της ενδοΠΑΣΟΚικής αναμέτρησης είναι αν θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή αν θα παραμείνει πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρις ότου πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές - πριν από το Πάσχα που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το Πάσχα που λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή μετά από δυόμισι χρόνια που θέλει ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Επιδιώκοντας να παραμείνει στον προεδρικό θώκο του κόμματος έως και κάποιο διάστημα μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ισχυρότερη εξουσία που έχει απομείνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Σκέτος ο τίτλος του «υποψήφιου πρωθυπουργού» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον φαιδρός στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Οι πάντες γνωρίζουν ότι μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί πως το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θα είναι ευτυχές με ένα εκλογικό αποτέλεσμα γύρω στο 20% και 50-60 όλους κι όλους βουλευτές. Αρα μόνο ως πολιτικός κλόουν θα φαντάζει ο «υποψήφιος πρωθυπουργός» του ΠΑΣΟΚ, αν επιχειρήσει να παίξει σοβαρά αυτόν τον ρόλο.

Δεν αποκλείεται καθόλου δε ο «υποψήφιος πρωθυπουργός» του ΠΑΣΟΚ να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβιος και να καρατομηθεί ακόμη και τη νύχτα των βουλευτικών εκλογών, αν η βέβαιη εκλογική ήττα προσλάβει διαστάσεις πανωλεθρίας με ποσοστό κάτω του 20%. Αντιθέτως, η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματα σε αυτή τη φάση, γι' αυτό και δεν θέλει να την εγκαταλείψει ο Γ. Παπανδρέου. Ειδικά αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βρεθεί σε απρόβλεπτα δυσμενείς συνθήκες κοινωνικού και πολιτικού χάους, είναι άκρως αμφίβολο αν και πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, οπότε ακόμη λιγότερο πιθανές θα είναι τότε οι εκλογές για αλλαγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οσο μακάβριο και αν ακούγεται αυτό, η χρεοκοπία της χώρας υπηρετεί άριστα τα προσωπικά πολιτικά σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο επιστροφής του σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το πολιτικό του ποντάρισμα άλλωστε σε ανώμαλες για τη χώρα συνθήκες είναι η μοναδική ελπίδα που του έχει απομείνει. Τα περί δήθεν επανεκλογής του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να παριστάνει επί ακόμη μια πενταετία τον πολιτικό τουρίστα ανά την υφήλιο με πληρωμένα έξοδα και εξασφαλισμένη μια κάποια δημοσιότητα, αποτελούν πιθανότατα ευσεβείς πόθους του ίδιου και του περιβάλλοντός του.
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές είναι πυρ και μανία εναντίον του για τη συνολική νεοφιλελεύθερη πολιτική του, αλλά και για το γεγονός ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ. Τον έχουν καταγγείλει δημοσίως γι' αυτό. «Η είσοδος της Ακροδεξιάς στην ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σοκ για τους σοσιαλιστές. Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση Παπαδήμου, οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να το κάνουν» τόνιζε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ευθύς εξαρχής σε ανακοίνωσή του τον Νοέμβριο, επιτιθέμενο στη συνέχεια κατά του Γ. Καρατζαφέρη.

Αν ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κερδίσει τον Μάιο τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι πιθανότητες επανεκλογής του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ελάχιστες.

ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Καλύτερα εκλογές παρά υπογραφές

ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ο Γ. Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει την Κυριακή να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος σε δύο - τρεις εβδομάδες, πιθανότατα θα επισπευσθούν και οι εθνικές εκλογές. Πρέπει να θεωρείται απίθανο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να θελήσει να υπογράψει πρώτα κατάργηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας κ.λπ. και μετά από έναν μήνα να πάει σε εκλογές, οδηγώντας το κόμμα του σε εκλογικό όλεθρο ενδεχομένως διαλυτικών για το ΠΑΣΟΚ διαστάσεων. Λογικότερο είναι να αρνηθεί να προσυπογράψει τέτοια μέτρα, να ζητήσει πρώτα εκλογές και έπειτα να προσαρμόσει τη στάση του ως κόμμα αντιπολίτευσης.

Από:  ethnos.gr
 
Top