Ενα 24ωρο μετά τη δραματική παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου , που κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους υπό την απειλή της χρεοκοπίας το Μάρτιο, να καταλήξουν σε συμφωνία για μείωση μισθών μέσα σε 20 ημέρες , η ΓΣΕΕ ζήτησε αναβολή της συνάντησης που πρότεινε ο ΣΕΒ τη Δευτέρα ώστε να συνεδριάσει την τρίτη για να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει. Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει θέσει κόκκινη γραμμή να μην θιγεί η...
εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτή , όπως οι μισθολογικές ωριμάνσεις και o 13ος και 14ος μισθός.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι από τις αποφάσεις  των κοινωνικών εταίρων θα κριθεί η συνέχεια της χρηματοδότησης της  χώρας μας από τους δανειστές .

Ο διάλογος πρέπει να είναι εξπρές έως το τέλος Ιανουαρίου καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις . Μεταξύ των θεμάτων που έχουν  τεθεί προς επανεξέταση από την  τρόικα στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου είναι : η μείωση του κατωτάτου  μισθού , η κατάργηση του 13ου και 14ου , το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και η κατάργηση των κανονισμών εργασίας των εισηγμένων ΔΕΚΟ και  τραπεζών που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια .

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος ήδη έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος και ζήτησε το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και της αύξησης 1,6% που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας από την 1η Ιουλίου . Οι έμποροι ζητούν πάγωμα μισθών έως το 2014 και προτείνουν τον επιμερισμό του 13ου,14ου μισθού στους 12 μηνιαίους μισθούς. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ζητούν άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αναπλήρωση των απωλειών των ταμείων με την επιβολή εισφοράς 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων .

Πάντως και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς υπερασπίστηκαν τον κατώτατο μισθό.

Από:  protothema.gr
 
Top