Εκβιασμός μέσω της ΔΕΗ και χαράτσι και αύξηση
Μία περιουσία για το λογαριασμό της ΔΕΗ, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, θα χρειάζονται οι καταναλωτές, καθώς η επιχείρηση ετοιμάζεται για γενναίες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος από τις αρχές του 2012.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει απορρίψει το αρχικό αίτημα της ΔΕΗ για μεσοσταθμικές αυξήσεις 19%, ωστόσο και το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται για αυξήσεις 12% είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών.
Η ΔΕΗ πάντως φέρεται να επιμένει ότι αν δεν εγκριθούν αυξήσεις τουλάχιστον 15%, από το 2012 θα μετράει ζημιές και θα κινδυνεύσει με …υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ανάκλησης δανείων που έχει πάρει από τράπεζες.
Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για την εξέταση και άλλων σεναρίων που θέλουν η μέση της αξίας του ρεύματος να είναι σε μονοψήφια ποσοστά, προκειμένου το βάρος να είναι μικρότερο για τους καταναλωτές.
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία θα ορίζεται το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 μια με αυτό ως βάση θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που είναι έτσι και αλλιώς φορτωμένοι με φόρους επί φόρων και «χαράτσια».

Star.gr 
 
Top