thumb

Τέσσερα αγκάθια έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει ο πρόε­δρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Προβλήματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και, όπως δείχνουν όλα, μπο­ρεί να αποβούν... μοιραία και να στοι­χίσουν την περιβόητη αυτοδυναμία, την οποία επιθυμεί να πάρει στις πρό­ωρες εκλογές ο αρχηγός της αξιωματι­κής αντιπολίτευσης.
Τα προβλήματα αυτά έχουν ονομα­τεπώνυμο, αλλά είναι...
άγνωστο εάν έχουν και λύση: Ο χρόνος των εκλογών και το ενδεχόμενο των συμμαχιών, τα εσωκομματικά προβλήματα, η επα­νεμφάνιση του Καραμανλή και η πε­ριβόητη λίστα Βενιζέλου με ονόματα βουλευτών όλων των κομμάτων – άρα και νεοδημοκρατών – που έχουν βγά­λει τα χρήματά τους στην Ελβετία δι­αμορφώνουν το θολό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται η ηγεσία της Ν.Δ. και από το οποίο πολύ δύσκολα θα μπορέ­σει να βγει.
Της... συνεργασίας
Τα γαλάζια στελέχη της Συγγρού αντιμετωπίζουν με πραγματικό πανικό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέ­τρα το αμέσως επόμενο διάστημα, τα οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η κυ­βέρνηση Παπαδήμου. Το πολιτικό κό­στος από τη συμμετοχή Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ήδη πο­λύ μεγάλο, ενώ, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του, οι προτάσεις της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της κρίσης κινού­νται σε άλλο πλαίσιο.
Γι’ αυτό μάλιστα τα τελευταία εικοσι­τετράωρα τα στελέχη της Ν.Δ.επανέ­φεραν το θέμα των εκλογών λέγοντας ότι οποιαδήποτε παράταση δεν θα πρέ­πει να υπερβαίνει τις 2-3 εβδομάδες.
Για κάποιον ιδιαίτερο λόγο ο Σαμα­ράς πιστεύει ότι, εάν γίνουν εκλογές και το κόμμα του πάρει την αυτοδυνα­μία, θα μπορέσει ναεπαναδιαπραγματευθεί τα μνημόνια και τα νέα μέτρα. Ίσως ξεχνά ότι οι Ευρωπαίοι του έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει ο όρος επαναδιαπραγμάτευ­ση» και γι’ αυτό τον έβαλαν να στείλει την περιβόητη επιστολή στο Ευρωπαϊ­κό Λαϊκό Κόμμα.
Παράλληλα οι συνεργάτες του Σα­μαρά φαίνεται να πιστεύουν ότι κομ­μάτια της οικονομικής διαπλοκής της χώρας επεξεργάζονται σενάρια μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει τα επόμε­να χρόνια με κυβερνήσεις συνεργασίας, που κατά την άποψή τους είναι πιο ελεγχόμενες. Θεωρούν μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσουν ως Δούρειο Ίππο σε μια τέτοια περίπτωση τους βουλευ­τές της Ν.Δ. που από την πρώτη στιγμή είχαν ταχθεί υπέρ των συνεργασιών, αναλαμβάνοντας μάλιστα και σχετικές πρωτοβουλίες.
Ακόμη – τα ίδια στελέχη της Ν.Δ. – πιστεύουν ότι θα υπάρξει μεγάληκωλυσιεργία για τις εκλογές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε σύγ­χυση και άρα αυτό που προσδοκά είναι να κερδίσει χρόνο μέχρι να αναδειχθεί νέος αρχηγός.
Ο... διάβολος με Πράντα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ ΝτόραΜπακογιάννη, ορκισμένη εχθρός του Σαμαρά, έκανε την επανεμφάνισή της με δηλώ­σεις που έφεραν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση, ενώ πυροδότησε και μια σειρά από σχόλια, όπως ότι... «ο διάβολος φορούσε Πράντα».
Η Μπακογιάννη, της οποίας το κόμ­μα εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκο­πήσεις εκτός Βουλής, προκειμένου να δηλώσει παρούσα στον πολιτικό στίβο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνερ­γασίας με τηΝ.Δ.! Δεδομένου ότι στο κόμμα έχουν απομείνει αρκετοί πολιτι­κοί της φίλοι, μια άρνηση για συνεργα­σία, αν η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, θα ισοβαθμούσε με αυτοκτονία. Στο ίδιο δίλημμα θα βρεθεί ο Σαμαράς και με τον ΛΑΟΣ, αφού θα πρέπει να βρει πολ­λά πειστικάεπιχειρήματα για να απορ­ρίψει μια τέτοια συνεργασία και να πά­ει πάλι τη χώρα σε εκλογές.
Τα στρατόπεδα
Όλα αυτά τα σενάρια πάντως πυρο­δοτούν την ήδη τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό της Ν.Δ., το οποίο εμ­φανίζεται να έχει χωριστεί στα τρία ή, καλύτερα, στα τέσσερα. Από τη μία βρίσκονται οινεοφιλελεύθεροι, ακο­λουθεί η νεοσυσταθείσα ομάδα τωνπροεδρικών, έπεται η ομάδα των καραμανλικών και στο τέλος... βαδίζει και παραμιλά όλη η υπόλοιπη Κοινοβου­λευτική Ομάδα.
Οι νεοφιλελεύθεροι δεν κρύβουν ούτε στιγμή την προτίμησή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και γε­νικότερα στη λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Οι δηλώσεις τους, οι ενέργειές τους και οι απόψεις που εκ­φράζουν έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της Ν.Δ., που αισθάνεται εγκλωβισμένη και ανήμπορη να τους αντιμετωπίσει, αφού κάτι τέτοιο θα δη­μιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προ­βλήματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Απέναντί τους το τελευταίο διάστημα στέκεται η νεοσυσταθείσα ομάδα των προεδρικών, που απαρτίζεται από τον ΚΤζαβάρα, τον Κ.Μαρκόπουλο, τον ΚΓκιουλέκα και τις κυρίες Ελίζα Βόζεμπεργκκαι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Αυτοί οι βουλευτές ανέλαβαν αυτοβού­λως να βρεθούν στο πλευρό του Σαμα­ρά και να υπερασπιστούν τον πατριω­τικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Ν.Δ. Στέλνοντας μάλιστα τα βέλη τους προς την πλευρά των νεοφιλελευθέρων λένε ότι αυτοί δεν είναι γόνοι ούτε κληρονό­μοι μεγάλων οικογενειών (σ.σ.: τα πυρά αφορούν τον ΚΜητσοτάκη και τον ΜΒαρβιτσιώτη).
Η σιωπή
Το καραμανλικό στρατόπεδο από την άλλη επιθυμεί την πολιτική... νεκρανά­σταση του πρώην πρωθυπουργού. Όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρείται η αναβάπτιση του Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνισή του με τη ρομφαία του σωτήρα
Ακολουθώντας την τακτική του θεί­ου του Κωνσταντίνου Καραμανλή,που από το 1967 έως το 1974 δεν είχε μιλή­σει – αν και βρισκόταν στο εξωτερικό – και τελικά επέστρεψε σαν... σωτήρας της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός συ­νεχίζει να βουλιάζει στη σιωπή του. Οι βουλευτές που βρίσκονται γύρω του ισχυρίζονται ότι σε αυτή τη φάση παρα­κολουθεί τα γεγονότα, έχει άποψη την οποία εκφράζει συχνά - πυκνά στους συνομιλητές του, αλλά περιμένει την κατάλληλη στιγμήγια να μιλήσει και να ανοίξει τα χαρτιά του.
Οι «Ελβετοί» φέρνουν πονοκέφαλο
Εν τω μεταξύ σε μεγάλο πονοκέφα­λο έχει εξελιχθεί το θέμα των βου­λευτών που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και συγκε­κριμένα στην Ελβετία. Ο υπουργός Οικονομικών ΕυάγγελοςΒενιζέλος, είτε γνωρίζοντας είτε μπλοφάρο­ντας, έχει σπείρει πανικό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κανείς αυ­τή τη στιγμή στη Συγγρού δεν θα ήθελε να δημοσιοποιηθεί ένας κα­τάλογος στον οποίο θα βρίσκονται τα ονόματα στελεχών της Ν.Δ.
Έτσι προσπαθούν να υποβαθμί­σουν μέσα από τις δηλώσεις τους όλη αυτή την ιστορία ελπίζοντας συγχρόνως ότι στο τέλος δεν θα γίνει τίποτε. Πάντως, εάν υπάρξει δημοσιοποίηση των ονομάτων και μέσα βρίσκονται και ονόματα νεοδημοκρατών, παύει να ισχύει ένα από τα βασικά συνθήματα του προ­έδρου της Ν.Δ., το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι»...
"Το Ποντίκι"
 
Top