Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Υγείας, καθ’ υπόδειξη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, απαγόρευσε την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από κάθε σημείο εντός της χώρας. Είπε μάλιστα ότι απαγορεύεται και η χρήση του σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και με το πραγματικό τσιγάρο.
Οι υπεύθυνοι, κάτι ψέλλισαν περί έρευνας που δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο (αυτό με τη νικοτίνη) κάνει μεγαλύτερο κακό από το κανονικό. Αυτό δεν έχει και τόσο σημασία, άλλωστε, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος των πράξεών του.
 Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, όλη αυτή η εκστρατεία κατά του καπνίσματος έχει αποδώσει, αν όχι τα αναμενόμενα, σίγουρα αρκετά.
Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως, έχουμε να πούμε το εξής: Ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν έμοιαζαν με κάτι σαν ούφο. Όλοι τους κορόιδευαν και κανείς δεν έδινε σημασία. Ούτε και το υπουργείο Υγείας αφού ήταν λίγοι οι χρήστες του. Αν και δεν είχε επίσημη άδεια από τον ΕΟΦ, εντούτοις κυκλοφορούσε ελεύθερα κι όποιος ήθελε το αγόραζε, απ’ όπου ήθελε.
Τους τελευταίους μήνες, λοιπόν, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έγινε μόδα. Κάθε καπνιστής που σέβεται τον εαυτό του έχει κι από ένα στο χέρι, είτε γιατί πράγματι τον βοηθά να κόψει το κάπνισμα (και να αρχίσει το… άτμισμα), είτε γιατί έτσι είναι πολύ… trendy.
Πώς γίνεται όμως, να ξύπνησε ξαφνικά η ελληνική πολιτεία τώρα και τόσο καθυστερημένα;
Μήπως υπήρξε καμιά «κρυφή» διαμαρτυρία των ξένων καπνοβιομηχανιών που έβλεπαν τα έσοδά τους να κατρακυλούν; Μήπως τα εκατομμύρια τσιγάρα που έσβησαν για να ανάψουν τα ηλεκτρονικά, «έβαλαν φωτιά» στους ξένους κολοσσούς;
Διότι δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η κίνηση. Και στο κάτω – κάτω ας μας πουν ποια είναι αυτή η έρευνα που δείχνει ότι το… άτμισμα είναι πιο βλαβερό από το κάπνισμα. Έτσι, για να μη μας μείνει η απορία.

.antinews.gr/
 
Top