Το περίβλημα του πυρήνα της Γης είναι από... σιλικόνη! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν έκπληκτοι οι επιστήμονες της Γεωλογίας. Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα επιστημονική άποψη ήταν ότι το κέντρο της Γης ήταν ένα πύρινο μάγμα λιωμένου σιδήρου και άλλων μετάλλων. Ο πυρήνας αυτός είναι υπεύθυνος και για την ύπαρξη του ισχυρότατου μαγνητικού πεδίου του πλανήτη που συγκρατεί στο έδαφος ότι υπάρχει στη γη, έμβιο και άβιο ενώ αποτελεί και ασπίδα για τις επικίνδυνες επιθέσεις ραδιενέργειας που δέχεται ο πλανήτης μας συνεχώς από το διάστημα.

Όμως, προκειμένου η γη να μην καταρρεύσει και, κυριολεκτικά, αναλωθεί μέσα στα πυρωμένα σωθικά της, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τον πυρήνα της περιβάλλει ένα στρώμα άλλων, ψυχρότερων υλικών που κάνουν πιο συμπαγές το κέντρο της. Μέχρι σήμερα, από τις σεισμικές έρευνες που είχαν γίνει, οι γεωλόγοι είκαζαν ότι το υλικό αυτό μάλλον είναι το οξυγόνο, το πλέον άφθονο στοιχείο που απαντάται στον πλανήτη μας.

Επιστήμονες από το Carnegie Institution έκαναν ένα πείραμα- προσομοίωση των συνθηκών που επικρατούν στο γήινο πυρήνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έγκατα της γης δεν αποτελούνται από σίδηρο και οξυγόνο αλλά από σίδηρο και πυρίτιο, το συστατικό στοιχείο της σιλικόνης.

Αν η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί θα συμβάλλει καθοριστικά στη γνώση μας περί του σχηματισμού του πλανήτη μας αλλά και άλλων πλανητών του σύμπαντος. 
24h NewsRoom
 
Top